top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Viskas, ką reikia žinoti apie alerginę reakciją


Dažnai iš manęs gali užgirsti frazę – „nemaišyk kosmetinių priemonių !!


Dažnai ieškodama (-s) geriausios ir sau tinkamos, išmėgini parduotuvių lentynose parduodamas priemones, užsitepi kartą du tris... nieko – etiketės anotacija – apgavo, nepateisino lūkesčių, tuomet ieškai dar ir elgies vėl taip pat ir paieškos baigias tuo, jog atkeliauji pas kosmetologą ir sakai „padėk, nerandu sau tinkamos“.

Kiekvienas, save gerbiantis kosmetologas, dirba su aukštos klasės priemonėmis, kurios yra rezultatyvios, nes labai koncentruotos ir aktyviai sprendžia odos būklės problemas – nes tokia jo (kosmetologo) misija. Procedūrtos metu, Tavo oda jaučia aktyvų stimuliavimą ir kosmetinių produktų poveikį, nepamiršk pagrindinio fakto –

Tu atvykai į kosmetologinį kabinetą jau su įjautrinta oda, kuriai savarankiškai pašalinai/ pažeidei odos apsauginį barjerą, tad tau gali padėti tik laikas arba malda.

Laikas – tai tas svarbus ingredientas, kurio metu, tau kosmetologas atliks procedūrą, parinks priemones, t.y. įjungs odos apsaugos atsistatymo mechanizmus, o tu kantriai ir uoliai vykdysi namų darbus.



Kaip tai vyksta?


Atstatomuoju periodu oda bus valoma, drėkinama / maitinama, apsaugoma. Šiuo periodu gali atsirasti intensyvesnis griaužimas / perštėjimas – tavo nuostabai – taip ir turi būti, (nors kai tiek tepliojai bet ko ir bet kaip.. tai stebėtis net ir neturėtum 😉).


Oda, reaguodama į dirgiklį – siunčia informaciją Langerhanso ląstelėms, jog šios vykdytų savo įsipareigojimus – ir saugotų odą, stiprindami imunitetą. Tai reiškia, jog kosmetologo paskirtos priemonės – skatina odos imuniteto atsistatymą.


Skamba žiauriai? Na tada nesistebiu Tavo lengvu naivumu – jog (tavo manymu) priemonės patepimas tolygus stebuklingos lazdelės mostelėjimui 😉.


Pvz.: turi didelę, palčią, purviną ir šlapiuojančia žaizdą, tau reikia ją sutvarkyti. Kreipiesi pagalbos.


Ką pirmiausiai padaro?

Nežiūrint tavo skausmo (IŠ) (AP) VALO žaizdą – pašalina esamus ar galimus „dirgiklius“.


Atėjus perrišimo laikotarpiui – žaizda vėl IŠVALOMA, neesant šlapiavimo / kraujavimo – naudojamos kitos papildomos priemonės – tepalai ir medikamentai, stiprinantys odos imunitetą, kad kuo greičiau ir sėkmingai užsitrauktų žaizda.

Nesvarbu kaip tau skauda – tai yra privaloma, kad „neįsimestų“ antrinė infekfcija. Ir tu tai supranti.


O dabar išmeskime iš konteksto šlapiavimą/ kraujavimą, ir paaiškink man, kodėl tokio paties suvokimo neturi odos priežiūroje?


Priemonę naudojant (iki 14 dienų laikotarpyje), atsiradęs perštėjimas, kuris yra įrodymas ir nebylus rodiklis to, jog pažeistas odos apsauginis barjeras ir Langerhanso ląstelės negeba kokybiškai atlikti savo darbo, NEREIŠKIA, jog priemonė alergizuoja!!! Tai NĖRA ALERGIJOS RODIKLIS!


ATMINTINĖ


1. Dermatologiniai simptomai:

odos niežulys, dilgelinė, kaitimas, deginimas, vandeningos pūslės

2. Neurologiniai simptomai:

galvos skausmas, isterija – nervnis protrūkis, pyktis – agresija, akių sudirginimas.


KAS IŠTIKRO YRA ALERGINĖ REAKCIJA?



Alerginė reakcija yra organizmo atsakas į „užpuolimą – ataką“. Kartais oda gali per daug jautriai reaguoti į nekenksmingas medžiagas, kurios konkrečiai jai (odai) – alergenas).

Reakcija į aukščiau nurodyta vadinama padidėjusio jautrumo ar alergine reakcija.



Iš žemiau nurodytų simptomų turi atitikti bent trys, jog galėtum griebtis už galvos ir šaukti: man alergija ! 😀

· Intensyvus raudonis;

· Karštis;

· Deginimas;

· Niežulys;

· Puslelės.



ALERGENAI:

· Dulkės;

· Žiedadulkės;

· Augalai;

· Medikamentai;

· Maistas;

· Stresas.



Visada yra tikimybių teorijai vieta ir laikas, tai ką daryti, kai vis dėlto tu – vienas individas iš šimto, kuriam atsitiko alerginė reakciją į priemonę?


1. Nutrauk priemonės naudojimą;


2. Praktikoje esu susidurus su įvairiais atvejais, tai man, tokios odos priežiūra pasiteisino naudojant priemones su betagliukanais (šie odą veikia kaip imunomediatoriai ir padeda odai atsistatyti), epidermio augimo faktoriais (EGF), jei nėra alergijos – kortizonu (gydomasis);


3. Pasitark su vaistininku dėl antihistamininio preparato, kuris greit sumažins pasirodžiusius simptomus;


4. Lokaliai gali naudoti ledukus 24 – 48 val. bėgyje.


Draugiškas patarimas ir pastebėjimas, profesionalus kosmetologas – gerbia savo profesiją ir siekia geriausių rezultatų, visuomet įvertindamas riziką ir galimybę. Tačiau atsitinka taip, kas nuo jo ar/ir nuo tavęs nepriklauso.

Tai yra fiziologija ir biochemija, kuri pas kiekvieną individuali, panašiai kaip su ugnikalniu – niekada nežinai, kada išsiverš, tačiau VISADA turi būti atsargus, galvoti ką darai ir kaip darai, jei jau kreipeisi pagalbos – pasikliauk žiniomis, patirtimi ir kompetencija, neužsiiminėk savi.. 😉

bottom of page