top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Kodėl prieš ciklą nerekomenduoju atlikti invazinių procedūrų/ veido valymo?

Nors būtent šiuo laikotarpiu dažniausiai ir pasideda visi hormoniniai vargai su oda, kuomet prieš ciklą odą išberia skirtingo dydžio ir skausmingumo spuogai, bet, vis dėlto, nerekomenduoju pulti į kraštutinumus ir pirmą kartą keliauti pas kosmetologą būtent šiuo periodu.

Šioje vietoje noriu užakcentuoti pagrindinį kertinį tašką: hormoniniai.


Bet pradžioje pradėkime nuo to, kas gi ir kaip yra skaičiuojamas ciklas?



Ciklą sudaro laikotarpis nuo pirmosios mėnesinių dienos iki paskutinės dienos prieš kitas mėnesines. Kadangi mano dienos kaip Šveicariškas laikrodis, pateiksiu savo pvz.:

Sausio 8 d. pasirodė pirmieji lašai ir prasidėjo mano ciklo skaičiavimas. Sausio 8 d. - pirmoji ciklo diena... kitos mano menstruacijos prasidėjo vasario 4 dieną - reiškias vasario 3 diena buvo 27 ciklo diena. Mano ciklas susidaro iš 27 dienų.


Šios 27 dienos susiskirsto į keturias fazes:

1-oji fazė (1-7 d.d.) - gimdos senos gleivinė atsikrato ir prasideda naujas ciklas, kupinas potvynių ir atoslogių homoniniame fone. Šiuo laikotarpiu sumažėja estrogeno ir progesterono (hormonų) lygiai. Į šią "kritinę" lygio normą sureaguoja prostaglandinai - uždegiminiai mediatoriai, todėl jaučiame skausmus ir kitus nemalonius savo kūne pojūčius.


2-oji fazė (7-13 d.d.) - estrognų lygis pradeda didėti. Moterys tiesiog švyti, tiek išvaizda, tiek seksualumu, tiek energija.



3-oji fazė (14-18 d.d.) - vyksta ovuliacija, pačios derlingiausios mėnesio dienos. Moters temperatūra tampa aukštesnė nei kitomis dienomis. Taip atsitinka todėl, kad iš geltonkūnio išsiskiria progesteronas.


4-oji fazė (14-28 d.d.) - geltonkūnio išskirtas progesteronas "neutralizuoja" kitus hormonus ir iššaugina estrogeno lygį, taip pat padidėja testosterono koncentracija.

Jeigu neįvyko apvaisinimas - progesterono ir estrogeno lygiai nukrenta ir tada moteris jaučia PMS, migreninius skausmus, tai trunka maždaug savaitę iki mėnesinių ir vėl trūkt už vadžių - vėl iš pradžių.



Žemiau nurodysiu mažus fintus, kaip pastebėt, koks hormonas, kada dominuoja Tavo oragnizme:

Noriu pasidalinti dar viena svarbia informacija: nepaslaptis, jog tokios frazės: "ką valgai - tas esi/ taip ir atrodai", tavo žarnyno bėdos matomos ant veido odos" - ne iš piršto laužtos, plius, tai dar vienas akcentas, kodėl prieš mėnesines neatlikinėti jokių skausmingų, intervencinių procedūrų, ne tik dėl emocinės būsenos, bet labiau dėl pačios fiziologijos.

4 - oje fazėje dominuoja progesterono ir estrogeno lygių pokyčiai, būtent šie hormonai atsakingi už žarnyno peristaltiką; Estrogenas sustiprina žarnyno raumenukų susitraukimus.


Progesterono ir estrogeno hormonų pakitę lygiai - prailgina moters laiką tualete, nes prostaglandinai - uždegiminiai mediatoriai, kurie ypatingai aršūs šiuo laikotarpiu, "paleidžia" vidurius.

Moteris prieš mėnesines arba pačioje pačioje mėnesinių pradžioje ima viduriuoti, kai kurioms atvirkščiai - labiau pučia vidurius, atsiranda vidurių užkietėjimas, dėl sumažėjusios estrogeno koncentracijos.


  • Jeigu pas Tave dominuoja pirmas variantas: paleidžia vidurius - tai imkis priemonių, kaip tik labiau ir skubiau atsatyti vandens balansą organizme, kad neatsilieptų odoje - oda gali pradėti pleiskanoti, sausėti, atsirasti tempimo pojūtis.

Veiksmingos veido odos procedūros: švenūs odos pilingai, taikant enzimus (fermentus), kurie švelniai, bet efektingai pašalins ant odos susikaupusius nešvarumus, odai leis labiau įsigerti maistingoms medžiagoms, kurios apsaugos odą nuo išsausėjumo/ dehidratacijos. Drėkinančios veido procedūros, taikant dumblius, alginatus - padedančius "sulaikyti" drėgmę odos raginiame sluoksnyje arba personalizuotą odos atstatymo programą, kuomet kosmetologas, atsižvelgdamas į skirtigas veido odos sritis, pritaikys skirtingus priežiūros etapus.


  • Jeigu pas Tave dominuos antras variantas - vidurių užkietėjimas - tai imkis priemonių namie naudoti dažniau valančias kaukes, rūgštines priemones: prausiklius, tonikus... ir pan. Arba apsilankyk kosmetologijos kabinete, kur kosmetologas tikrai žinos, ką parinkti, kad neišprovokuoti didesnio "purge" efekto bei susitvarkys su esama situacija. Nes tie šlaikai, kurie negali pasišalinti per tiesiąją - šalinsis per odą. Tai atrodys kaip skaudūs, giluminiai spuogai. Tokiais atvejais padės lokalios specialios priemonės, susitvarkyti su kylančiais spuogeliais.

Veiksmingos veido odos procedūros: deguonies terapija, kurios metu dėl deguonies germicidinio (baktericidinio) poveikio puikiausiai sunaikinos P. acnes bakterijos, kurios sukelia aknę.

Taip pat, laiko patikrinta fermentų terapija, kuri reguliuoja odos gyvybinius procesus. Fermentai jungdamiesi su mineralais – atlieka antioksidancinį poveikį: šalina šlakus, toksinus, laisvuosius radikalus, bei suragėjusias ląsteles. Procedūros su fermentais stimuliuoja trapius kapiliarus, pagrindinius veido raumenis atlieka limfodrenažą, būtent tai, ko reikia, kad odoje neatsirastų uždegiminiai ir ilgalaikiai dariniai/ elementai.



Ar esi pastebėjusi, kad šiomis dienomis labiau tinsti ir linkusi kaupti skysčius ?


Taip vyksta dėl progesterono ir estrogeno lygių pokyčių - organizmas labiau sukaupia druskas, o ir vandenį taip pat šalia prisikabina, todėl celiulitas matomas ir jaučiamas dar ryškiau. Tad šiuo laikotarpiu tempimo pilates'o pratimai, limfodrenažas.. Tai padės organizmui kiek įmanoma labiau išgyventi nepatogų laikotarpį.

Taip pat pastebėtina, jog padidėdus progesteronui (čia vis dar kalbame apie tą mūsų išvaizdos ir jausmų kritinį "geltonkūnio" periodą - 4 fazę), kyla noras valgyti riebų maistą. Jeigu tai ne "gerieji" riebalai - avokadas, lašiša ir pan., o cepekai su spirgučiais ir pan., tai nepaslaptis, kad odoje bėrimų padaugės, įsijungs uždegiminis atsakas, nes Tavo organizmas negebės suskaidyti riebalo, taip, kaip kad tai gebėtų atlikti 2-oje fazėje.


Ir fiziologinis aspektas - šiuo laikotarpiu prasčiau gija žaizdos.

Mechaninis veido valymas gali likti apvainikuotas post-aknės randelių, dėmelių ir pan. Turėk ir tai omeny, kuomet nuspręsi atlikti biorevitalizaciją per savo PMS laikotarpį, nes kraujo krešumas taip pat sumažėja, o tai užtikrina mėlynių atsiradimą ties (beveik) kiekvienu dūrimu.


Sum Sumarum: prostoglandino - uždegiminio mediatoriaus dominavimas - prastas sąjungininkas atlikti tas procedūras, kurios nepasižymi malonumu.

Įsiklausyk į savo moterišką ritmą ir susideliok procedūras taip, kad jos atlieptų tavo emocinį ir fiziologinį pojūtį.

Patikėk, tau nebereiks kas savaitę/ dvi lankytis pas kosmetologą ir drėkinti/maitinti odą, tam kad ši nepleiskanotų, tau tereiks kartą per ciklą ir kaip tik tuo metu, kada oda maksimaliai gerte gers aktyvias procedūras. Detaliau apie tai jau esu rašius prieš penkis metus straipsnyje "Menstruacinis ciklas. Hormonai. Odos būklė." Spausk čia.



Taip jausies graži ir išmintingai investavus į savo odos grožį!


bottom of page