top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Extra pagalba pažeistai odai

Nuolatinis, skirtingo intensyvumo pleiskanojimas, odos sausumas, perštėjimas, raudonis.... Išsirinkti priemonę tokiai odai brangiausios draugių ar net specialistų rekomenduotos priemonės - n e v e i k s m i n g o s, nes norimo greito komforto jausmo - nėra.

Kodėl taip nutinka?


Paslapties jokios nėra: jeigu nėra apsaugos, kuri apsaugotų odą nuo drėgmės praradimo ir bakterijų, virusų patekimo, drėgmė paliks Jūsų odą.


Už odos pralaidumą atsakingas raginis sluoksnis, būtent jis yra kertinis akmuo - gražios ir svarbiausia, sveikos odos išsaugojime.

Jeigu odos paviršinis (raginis) sluoksnis bus pažeistas (skylėtas, duobėtas, žaizduotas, nukasytas...), Jūs gražios odos nematysite net po pudros toniniu sluoksniu.

Pagrindiniai trys kosmetiniai "mechanizmai", atstatantys odos raginį sluoksnį:


  1. Humektantai - drėkikliai padeda nugabenti vandenį iš dermos į epidermį. Tai yra Hidrofilinė medžiaga, t.y. PRITRAUKIA VANDENĮ.

Pagrindiniai atstovai:

Hialurono rūgštis, glicerinas, alijošiaus extr., pieno rūgštis, jūros dumblių extr.


Trūkumai: humektantas greitai išgaruoja, todėl dažnai derinamas su okliuzinėmis kosmetinėmis priemonėmis.



2. Okliuzija neleidžia pasišalinti vandeniui, nes sudaro vandeniui nepralaidžią plėvelę virš raginio sluoksnio, taip pat tai yra apsauga nuo išorinio poveikio odai. Tai yra hidrofobinė medžiaga t.y. SULAIKO VANDENĮ.


Pagrindiniai atstovai:


Silikonai, vaškai, aliejai (alyvuogių, sojos pupelių), dimetikonas, lanolinas, mineralinis aliejus, petrolatas. Šios medžiagos turėtų būti kaip paskutinis žingsnis odos priežiūroje.


3. Emolientai (jau esu apie šia tema kalbėjus, tik šį kartą detalizuosiu porą naudingų faktų pagal specifiškumą) - tai yra pažeistos odos užpildas.

Emolientai sumažina TEWL (transepiderminį vandens netekimą) užpildydami pažeistas vietas lipidais (riebalais), kitaip sakant "užsandarina" odos netobulumus, per kuriuos išgaruoja drėgmė iš odos.


Pagrindiniai atstovai:

sviestmedžių aliejus, isopropyl palmitatas, sviestai, lipidai, riebiosios rūgštys (omega3).




Ar esate pastebėję, kaip blizga, it nuvaškuotas, augalo lapas, kuriam nestinga drėgmės? O kaip atrodo "negyvas" lapas?

KERAMIDAI

Tai lipidai, kurie sudaro 50 % odos apsauginio barjero. Ceramidai sukabina tarpusavio ląsteles kartu, kad šios būtų nepralaidžios drėgmei bei išoriniams agresoriams. Dėl ceramidų stokos atsiranda deginimo, perštėjimo, reaktyvios odos būklė, būtent ta, kuri vadinama probleminė oda, dehidratuota oda, pleiskanojanti ir t.t...

Ceramidų turinti kosmetika tinka visiems odos tipams, kuriems reikia apsaugos ir atstatymo.

Dažnai ceramidų turinčios kosmetinės priemonės miksuojamos su okliuzinėmis.




Pagrindiniai kosmetiniai ingredientai, kuriuos siūlau Jums išsisaugoti atmintinėje, nes jie sutvirtina esamą odos barjerą, bei esant pažeistam - padeda jį kuo greičiau atstatyti:

  • Riebiosios rūgštys

  • Ceramidai

  • Cholesterolis

  • Panthenolis

  • Niacinamidas

  • Peptidai

  • Amino rūgšyts

  • Beta Gliukanai

  • Antioksidantai

  • Hialurono rūgštis

  • Šlapalas

  • Glicerinas




REKOMENDACIJOS

Serumas sudėtyje turi betagliukanus, kurie odą veikia kaip imunomoduliatoriai (stiprina imunitetą), vitaminas C ir B apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų. Beta gelio serumas gali padėti sumažinti patinimą, paraudimą ir uždegimą per trumpą laikotarpį, stiprinant odos imuninę apsaugą, leidžiant sveikesnėms odos ląstelėms kovoti su pažeidimu ir atsistatyti.





Aliejukas - serumas turtingas riebalų (oleino, linolo) rūgštimis. Šios medžiagos būtinos odos ląstelių regeneracijai ir dermos audinių atsistatymui. Polinesočiosios riebalų rūgštys yra svarbios prostaglandinų, atsakingų už odos atsinaujinimą, sintezei. Šis produktas tinka veido ir kūno odai. Taip pat sudėtyje už odos sveikumą atsakingas vitaminas A, likopenas, beta karotinas.



Drėkinantis ir pažeistą odą atkuriantis gelis, kuris saugiai ir efektyviai aktyvina epidermio atstatymo procesus.


Veikliosios medžiagos: Alavijo ekstraktas, bifidobakterijų lizatas, hidrolizuotas elastinas ir kolagenas.

Su begaliniu rūpesčiu Jūsų odai, Jolita Sičiūnaitė



Šaltiniai:

Exogenous Factors in Skin Barrier Repair https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28095538/

Skin Barrier Health: Regulation and Repair of the Stratum Corneum and the Role of Over-the-Counter Skin Care https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27602965/

Effect of moisturizers on epidermal barrier function https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22507043/

Moisturizers: reality and the skin benefits https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22913439/


bottom of page