• Jolita Sičiūnaitė

Oda žino, ką valgai - ALKOHOLIS

(2 dalis)


Labai dažnai užgirstu: „tai ko/ ką man nevalgyti, kad mane spuogai nustotų puldinėti?“

Atsisakoma miltinių produktų, saldumynų, sūrių, ir pan. ir likvidavus draugei netinkančius produktus pritaikytus sau – rezultatas nedžiugina – spuogai niekur nedingo, nes....

Pamirštamas pagrindinis dalykas – žarnyno veikla. Prieš tai, kai suvartotas maistas, tam tikroje formoje, pasieks odą, jam reikia perkeliauti per visą žarnyną.

Kol mes kramtome maistą, virškinimo fermentai burnoje jau siunčia informaciją skrandžiui, kuriame maistas bus apdorotas rūgštimis, o plonajame žarnyne maistas skaidomas į atskirus komponentus ir tik po to su krauju ir limfa patenka į organizmą.


Galutinius produktus galima padalinti į dvi dalis:

  • Maistingieji mikroelementai – angliavandeniai, baltymai ir riebalai;

  • Naudingi ir mažiau koloringi maistingieji mikroelementai – mineralai, vitaminai, aminorūgštys, nesočiosio riebiosios rūgštys ir t.t.

Jeigu visam maistui reikia pereiti visą žygį per žarnyną, tai alkoholis (20 %) patenka į kraują iškarto iš skrandžio, likę 80 % į kraują patenka iš plonojo žarnyno ir tik po to jau skaidomas kepenyse.

Kepenys tai antroji širdis, ji būtina glikogenui, kuris kaupia gliukozę, būtiną ląstelėms ir mikroelementams: varis, geležis, cinkas, manganas. O, pastarieji yra gražios ir sveikos odos mikroelementai, taip pat žvilgančių plaukų paslaptis.


Vos tik alkoholis patenka į kraują, jis IŠKARTO keičia odos kraujotaką:

Išsiskiria hormonai, suveikia histamino 1 receptoriai (uždegimo mediatoriai), kurie skatina kraujagyslių vazodilataciją (išsiplėtimą) ir tuomet veidas raudonuoja ir skruostukai tampa priestalės veiklos išdavikai.



(