top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Odoje atsispindi organizmo rūgštingumas

"Ko toks rūgštus tavo veidas?" Esatę girdėję tokį posakį į savo adresą? Leiskite atspėsiu, tuo metu išgyvenote ne pačius geriausius savo laikus - stresavote.

Kad stresas kenkia žinome visi, bet taip pat žinome, kad jis ir padeda.

Apie tai išsamiai ir aiškiai pasakoja Laura Rimkutė (https://www.rimkute.lt/).

Stresas - juk tai pagrindinė varomoji jėga iš tos vietos, kurioje dabar esate.


Esame visa horomonų pynė. Kortizolis - tai JIS kelia stresą (budrumą) mūsų organizme. Tai kad mes jautrūs, nervingi, emocionalūs, tai viena, kita dalis, iš mano medicininės pusės - kaip į tai reaguoja organizmas ir oda.


Neminėsiu jau ir taip seniai visiems žinomų tiesų, jog auga svoris - atsiranda "gelbėjimosi ratas" aplink juosmenį, krenta plaukai, lūžinėja nagai, padidėja nuovargis, nusilpsta imunitetas, greitėja organizmo senėjimas, silpsta lytinis potraukis ir pan. Tas žinoma ir akivaizdu. Siūlau Jums pažiūrėti į visą tai per kitą prizmę.

Kortizolio pagrindinė užduotis padidinti cukraus lygį organizme (cukraus kiekiui padidėjus - streso hormonas sumažėja), tuomet atsiranda atsparumas insulinui, o šis trukdo išlaikyti optimalų kūno svorį.


Ką reiškia atsparumas?

Organizmo ląstelės negauna gliukozės, kuri yra degalai - kuras, insulinas blokuojamas ir tuomet smegenys priima sprendimą - vartoti maisto dar dar ir dar...




Kuomet stresuoja organizmas, hipofizė siunčia žinutę antinksčių ir sėklidžių liaukoms (3 - 4 val. nakties, didžiausia kortizolio koncentracija 6 - 7 val. ryte, tuo metu mes prabundame), jog šios gamintų vyrišką hormoną - androgeną.

Dėl šio padidėjusio (kiekio) ponaičio androgeno sutrinka menstruacijų ciklas, taip pat jis skatina cistų atsiradimą - policistinių kiaušidžių sindromas (PKS). Vizualiai tai atrodo šitaip:

  • spuogai,

  • padidėjęs kūno, veido plaukuotumas (hirsutizmas): ūseliai virš viršutinės lūpos, barzdelė ant smakro.

  • galvos plaukų retėjimas - plikimas.

Pagalba: Cinkas ir Selenas: moliūgo sėklos, sezamo sėklos, pupelės, riešutai + maisto papildai


Nuo kortizolio organizmo ląstelės į viską reaguoja aršiai ir labai konkrečiai, dėl tos priežasties organizme įsijungia uždegiminis rėžimas.


Dar vienas, be galo svarbus dalykas, kuri privalu Jums žinoti - rūgštėja organizmas (norma: apie 7,4 pH, šaltiniai: https://www.researchgate.net/post/How_to_decrease_acidity_in_blood, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326975#causes)).


Esu daug kartų minėjusi ir pasikartosiu dar kartą - NĖRA DEGUONIES - NĖRA GYVYBĖS !!!!

Rūgštis organizme sumažina deguonies tiekimą, t.y sumažėja ląstelių gebėjimas atsistatyti ir rinkti bei teikti maistines medžiagas.

Per didelis rūgštingumas kraujyje sumažina organizmo galimybes kovoti su bakterijomis ir virusais. Be deguonies, bakterijos ir virusai gali kuo puikiausiai cirkuliuoti kraujyje. Kaip pašalinti ligos sukelėjus? Šarminti organizmą! Valgydami šarminį maistą - kūnas pajėgs sumažinti sukeltą uždegimą.

Tokie šarmingi elementai kaip kalcis, fosforas, magnis neutralizuoja organizme pakilusią rūgštį.

Jei šių mineralų nėra, organizmas juos traukia iš turimų resursų: kaulų, dantų ir organų. Ir prasideda visa virtinė problemų: susilpnėja, "nusėda" imunitetas, atsiranda ląstelių pažaida, bendras fizinis nuovargis, sumažėja atsparumas virusams bei ligoms. Odoje perteklinis rūgštingumas sukelia laisvųjų radikalų ataką sukeliančią uždegimą ir odos junkcijų disfunkciją: atsiranda tokios ligos kaip:spuogai, dermatitai, egzema ir rožinė (rozacea).



Šarmingi šaltiniai


  • Spirulina - dumblis, augantis gėlame vandenyje. Spirulina vienas iš nedaugelio vertingų augalinių vitamino B12 šaltinių, o šis reikalingas puikiai nervų sistemai. (šaltinis: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/7803846/), taip pat šiame žaliame gėryje apstu: fosforo, kalio, magnio, cinko, natrio, geležies...


  • Chlorella - mėlynos ir žalios spalvos dumblis geriausiai ir saugiausiai detoksikacijai miesto žmogui ! Chlorella savyje turi pagrindinius mineralus ir vitaminus: kalcį, geležį, fosforą ir kalį.

  • Liucernos lapai - nuostabiai žydintis, neaukštas, daugiametis augalas turintis tai, ko mums reikia stirpinant imunitetą bei reguliuojant cholesterolio ir cukraus lygį kraujyje: vitaminai A, D, B1, B6, C, K, E, mineralinės medžiagos: magnis, kalis, kalcis, fosforas, geležis;


  • Rudadumbliai - jūros ženšenis - ląstelienos šaltinis, gausu vitaminų A, B1, B2, C, D ir E, taip pat mineralų, įskaitant cinką, jodą, magnį, geležį, kalį, varį ir kalcį, šaltinis. Ruduose dumbliuose didžiausia natūrali bet kokio maisto kalcio koncentracija - 10 kartų daugiau nei piene.


  • Kviečių žolė - apie šį auksuolį mes jau žinome seniai, vos tik užgirdę "veganas" - asociacijos kyla pačios. Šis sveikuolis padeda stiprinti sveikatą, nes turtingas vitaminais A, B, B12, C, E, K, taip pat gausus folinės rūgšties, kalcio, kalio, geležies, magnio, fosforo, natrio, cinko ir kas svarbiausia, turi enzimų - organizme vykstančių procesų katalizatorių, kurie taip pat valo kraują neutralizuoja nuodų poveikį.

Daugelis iš mūsų esame girdėję - jog esame tai, ką valgome! Nesu veganas, nesu vegetaras, nesu guru, kuris ragintų ir konvertuotų Jus į kitokį gyvenimo rėžimą, nie gyvenate šiuo metu, tiesiog ką tikrai darau - tai prašau: papildykite savo kasdienos racioną aukščiau išvardintais, organizmui būtinais, elementais ir džiaukitės švariu organizmu ir spindinčia bei sveika oda!


bottom of page