top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Peptidai

Neurotransmitorius - tai siųstuvas, tai cheminė medžiaga, kuri siunčia informaciją.

Tokiu principu, mūsų nervinės ląstelės komunikuoja viena su kita ir siunčia "atsaką" į raumenis. Kitaip sakant, mūsų nervinės ląstelės siunčia elektro žinutes, o smegenys šias žinutes siunčia kūnui, kurios mūsų kūnu turi būti atliktos: bėk, rėk stauk, na, arba šypsokis.

Šių dienų medicinos pažanga: natūraliai vyksiančius procesus panaudoti grožio kosmetikos srityje: išgaunamos įvairios aminorūgštinės jungtys, kurios aktyvuoja baltymų sintezę, fermentines reakcijas, neuromediatorių išsiskyrimą.



PEPTIDŲ MISIJA


Pradžiai truputis biologinio aiškumo:

Peptidas - organinis junginys, susidaręs iš α‑aminorūgščių ir jungiasi tarpusavyje peptidiniais ryšiais (grandine ⛓) [..] Dėl skvarbos pro biologinę membraną - naudojamas šios dienos kosmetologijoje, nes peptidai stimuliuoja elastino ir kolageno sintezę, gerina kraujotaką ir mikrocirkuliaciją bei atlieka detoksikacijos funkciją.


Susijungugę tarpusavyje jie sudaro aminorūgštis, jų organizme mes turime dvi rūšis:


  • nepakeičiamosios (žmogaus organizmas pats jų nepasigamina ir turi gauti su maistu): leucinas, izoleucinas, valinas, metioninas, treoninas, lizinas, fenilalaninas ir triptofanas.

  • pakeičiamosios (sintetinamos organizme iš nepakeičiamųjų aminorūgščių) alaninas, asparto rūgštis, asparaginas, glutamo rūgštis ir serinas.


O šios aminorūgštys sudaro organizmo statybinę medžiagą - baltymą.

Taigi baltymas, galima sakyti, yra baigtinis rezultatas. Sprendžiant ar/ ir koreguojant anti - aging padarinius, Jums puikiai žinomi baltymai:

KOLAGENAS ir ELASTINAS.


Kolagenas [gr. colla – klijai, genno – gaminti.] – tai baltymas, kuris „klijuoja“ mūsų organizmo audinius formuojančias ląsteles, sudaro apie 30 proc. žmogaus kūno ir 70 proc. odos baltymų ir sudaro lankstų odos karkasą.


Elastinas - tai jungiamojo audinio fibrilinis baltymas, kuris įeina į elastinių savybių turinčių audinių sudėtį. daugiausiai sudarytas iš mažų nepolinių aminorūgščių – glicino, alanino ir valino. Jame yra daug prolino ir lizino, nedaug hidroksiprolino, tačiau nėra hidroksilizino.

Šiuos du jaunystės ir stangrumo komponentus gamina fibroblastai [lot. fibra – skaidula, pluoštas + gr. blastos– užuomazga, gemalas] jungiamojo audinio ląstelės tarpląstelinėje medžiagoje - matricoje.


Taigi, sumsumarum, peptidai turi nerealiai realių galimybių ir galių stimuliuoti fibroblastus, o tai apsaugo kolageną nuo irimo, matricą - nuo išplonėjimo; Stimuliuojama naujo kolageno gamyba - skatinamas intensyvus odos atsinaujinimas.


PEPTIDAI


Peptidai atlieka svarbų vaidmenį žmogaus organizme, priklausomai nuo tipo/ pobūdžio. Jie gali sumažinti uždegimą, sustiprinti antioksidacinius gynybos mechanizmus, reguliuoti kūno funkcijas ir netgi pasižymi analgetinėmis (skausmą mažinančiomis) savybėmis. Kosmetikoje naudojami trijų tipų peptidai, įskaitant:


  1. Signaliniai peptidai - skatinantys fibroblastus padidinti kolageno gamybą, tuo pačiu sumažinant esamo kolageno irimą;

  2. Neuromediatorių peptidai - kurie riboja raumenų susitraukimą ir imituoja botulino toksino poveikį;

  3. Nešikliai peptidai - stabilizuojantys ir pernešantys mikroelementus, reikalingus žaizdų gijimui ir fermentiniams procesams organizme.

Žemiau išvardinti peptidai sukurti tam, kad imituotų botulino neurotoksino [botoxo] efektą - slopinamas raumens susitraukimas, jis tampa ''izoliuotas" nuo judesių, todėl raukšlės nesusidaro.


MATRIXYL (Palmitoyl pentapeptide 3) - kolageno sintezei skatinti: aktyvina I ir III kolageno produkciją ir gliukoproteiną fibronektiną, kuris atsakingas už kraujo krešėjimą.

MATRIXYL 3000 (Palmitoyl Tripeptide 1 and Palmitoyl Tetrapeptide 7) - tai yra vienas iš pagrindinių anti-aging sprendimų, padeda atkurti jaunatvišką odos išvaizdą, sumažinant raukšlių išraiškingumą.


  • Oligopeptidą sudaro tik kelios amino rūgštys (nuo dviejų iki dvidešimties):

PALMITOYL OLIGOPEPTIDE - dermos fibroblastų stimuliantas.

OLIGOPEPTIDE 23 - reguliuoja medžiagų apykaitos procesus odoje, skatina naujų ląstelių gamybą.

OLIGOPEPTIDE 24 - atjaunina dermos tekstūrą, pagerina odos turgorą (tonusą), sumažina odos reljefo netolygumus - randelius, stimuliuoja hialurono rūgšties gamybą audiniuose.

OLIGOPEPTIDE 34 - galingas antioksidantas odos reljefo šviesinimui ir odos fotopažeidimo korekcijai.

OLIGOPEPTIDE 51 - slopina melanino sintezę - naudingiausias sprendžiant hiperpigmentacijos problemas, taip pat sutraukia poras - reguliuoja riebalinių liaukų veiklą, nes slopina lipidų sintezę.

OLIGO PEPTIDE 54 - stabdo plaukų slinkimą, prailgina augimo fazės (anageno) trukmę.

OLIGOPEPTIDE 62 - reguliuoja fibronektiną, keratinocitų dauginmąsį, atstato tarpląstelinio matrikso kokybę, prailgina ląstelių gyvenimo trukmę.

OLIGO PEPTIDE 71 - skatina plaukų folikulų susidarymą, slopina plaukų depigmentaciją, o tai reiškia, jog žilų plaukų sruogos galvoje - nutolinamos.

OLIGOPEPTIDE 72 - skatina fermento hialuronidazės aktyvumą - skaido hialurono rūgštį audiniuose.


  • Peptidai, turintys 5 amino rūgštis:

PEPTAMIDE 6 - didina atsparumą stresui.


  • Peptidai, turintys 6 amino rūgštis:

Neuromediatorius ARGILERINAS [ACETIL- HEKSAPEPTIDE 8]

veikia nervų galūnėles, maksimaliai slopinamas acetilholino, noradrenalino ir adrenalino išsiskyrimas - visiškas analogas botoxo injekcijoms.

HEKSAPEPTIDE 46 - miorelaksuojantis poveikis odai - atpalaiduoja odos raumens susitraukimus, todėl išsilygina odos reljefas.


  • Peptidai, turintys 8 amino rūgštis:

OCTA PEPTIDE 2 - intensyvi ląstelių apsauga nuo streso ir UV spindulių pažaidos.

OCTA PEPTIDE 11 - fermentų, kuriems, skaidant baltymus, būtinas metalo atomas, stimuliantas, apsaugo nuo kolageno irimo.


  • Peptidai, turintys 10 amino rūgščių:

DECA PEPTIDE 10 - užtikrina galvos odos ir plaukų šaknis medžiagų apykaita, todėl plaukai auga tankesni ir stipresni.

DECA PEPTIDE 18 - stimuliuoja kamienines ląsteles, taip skatinama naujų plaukų ląstelių proliferacija.

DECA PEPTIDE 28 - atkuria plaukų augimo ciklą, paspartina anageno fazę.

DECA PEPTIDE 29 - mažina raukšlių gylį, didina fibroblastų proliferaciją - aktyviai stimuliuoja naujų ląstelių gamybą ir vystimąsį, stabdo kolageno irimo procesus. Pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, lygina netolygų odos reljefą.


  • Aktyvūs mixai:

ACETYL OCTAPEPTIDE 3 - peptidų kompleksas, sudarytas iš skirtingų amino rūgščių: asparto rūgšties, glutamo rūgšties, glutamino ir metionino.


ACETYL DECAPEPTIDE 3 - kontroliuoja ląstelių proliferaciją, fibroblastų aktyvumą, šis peptidas padeda odos atsinaujimo procesams ląsteliniame lygyje.


BIOPEPTIDE - CL - kolageno ir glikozaminoglikanų stimuliantas.

BIOPEPTIDE EL- aktyvuoja kolageno produkciją.


COPPER PEPTIDE - vario peptidai stimuliuoja organizme esančios hialurono rūgšties gamybą.



Peptidai yra nuostabi anti- aging problemų sprendimo sudedamoji dalis, kuri leidžia neivazinėmis procedūromis pasiekti invazinių procedūrų rezultatus - tai yra saugus ir inovatyvus analogas.

Peptidai yra odos statybiniai elementai, prisidedantys prie odos sveikatos, stangrumo bei struktūrinės išvaizdos. Peptidų nauda jau yra pripažinta priešlaikinio senėjimo aktyvia prevencija, o ir mokslas nestoja, tad peptidų pritaikomumas kosmetologijoje įgauna vis stiprėjantį efektyvumą ir platesnį pritaikomumą.



Literatūra:

bottom of page