top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Plaukai - tai odos darinys, reikalaujantis taisyklingos priežiūros

Oda - tai mūsų antena su aplinkiniu pasauliu. Ji perduoda ir priima siunčiamus signalus, ji duoda maisto mūsų jausmams. Apie ką aš čia? Na atsiminkite, kaip gerai jaučiatės po kosmetologinės procedūros kitą dieną, kuomet odą neišmargino nauji bėrimai. Gerai jaučiatės? Ooooo taip, todėl oda yra tai, kas verčia nesedėti rankų sudėjus ir tikėtis stebuklo. Oda tai veidrodis - ką rodome - tą ir atspindi.


Oda tai pats didžiausias organas ir tai jau seniai nėra paslaptis, ji reaguoja tiek į vidinius mūsų organizme vykstančius procesus, tiek į išorinius. Tokie pasisakymai, kaip: "aš pašiurpau", "man nuo to plaukai pasišiaušė" ne iš piršto laužtas, Jus iš tiesų pašiurpstat: nuo vaizdų, nuo garsų arba nuo oro temperatūrų pokyčių (vėjo). Taip yra todėl, kad turime informacinius "siųstuvus" - PLAUKUS.

Plaukas dalinamas į dvi dalis:

Matomas – stiebas [scapus pili], Nematomas šaknis [radix pili]. Šaknis glūdi specialiame maišelyje po oda, vadinamu plauko folikulu (svogūnėliu) apsupta jungiamojo audinio. Folikule yra plauko šaknis, riebalinė liauka ir plauką keliantis (šiaušiamasis) lygusis raumuo.


Plaukų folikulai gausiai aprūpinami nervinėmis skaidulomis: jie lydi plaukų folikulą per visą ilgį - nuo svogūnėlio iki epidermio.

Plauko augimas vyksta plauko folikule, per visą gyvenimą žmogaus plauko folikule gali išaugti 20 – 30 plaukų. Vieno plauko gyvenimas vidutiniškai trunka nuo 3 iki 6 metų, blakstienų: 4 – 8 savaites.


Straipsnyje toliau apžvelgsiu dvi pagrindines dalis, kurios keičia Jūsų emocinį lygį:

  • plauko statybą - formavimasį - kas ir kaip būtina sveikam, žvilgančiam ir tankiam plaukui?

  • plauko ir galvos odos perteklinis riebalavimasis - kodėl taip nutinka? Ką daryti, kai netik veido oda mišri, bet ir plaukas (riebi galvos oda - sausi galiukai), kokia priežiūra, kaip pasirinkti priemones?


Štai čia Jūsų plaukas per skersinį pjūvį ir padidintas n kartų mikroskopu:

Iš išorės link vidaus:

  • Kutikulė, tai yra tai, ką mes matome plika akimi - plauko stiebas, ką mes dažome, formuojame... jos funkcija svarbiausia: atlieka apsauginę funkciją - ji sudaryta iš plokščių bebranduolių ląstelių (tokių pačių, kaip mūsų odos apsauga epidermio sluoksnis): tuščių, plokščių, negyvų ląstelių, pripildytų keratinu - korneocitų. Funkcija: apsauga nuo aplinkos - drėgmės, temperatūrų pokyčių, chemininių, bakterinių, nešvarumų.

Kadangi kutikulės "čerpės" auga žemyn, veikiant fenui, rankšluoščiu kedenant - jos pasišiaušia - po mikroskopu atrodo kaip konkorėžis:


  • Žievė [cortex] suteikia plaukui elastingumo ir spalvos, nes plauko žievėje, kaip ir odoje, yra tokios pačios pigmentą (atspalvį) suteikiančios ląstelės - melanocitai.

Taip pat keratinas - tai labai stiprus bei tuo pat metu tamprus baltymas esantis žievėje.


Tamprumo unikalumas tame, kad keratinas tarpusavyje sujungia spiralėmis, kurios tarpusavyje susijungia vandeniliniais, disulfidiniais ryšiais.

Dėl šių ryšių tamprumo ir galimybių, mes galime keisti savo šukuosenas: tiesinti, garbanoti.... Bet vos tik sušlapinsime savo plaukus, jie grįš prie tos pačios, genetiškai užkoduotos, "šukuosenos."

  • Plauko širdis - šerdis [medulla] sudaryta iš minkštų, permatomų ląstelių, sujungtų amino rūgštimis ir oro maišelių.

Būtent čia slypi kiekvieno mūsų unikali informacija - indentitetas, kurį nagrinėja kriminalistai.


Apžvelgus pagrindinius sluoksnius, Jums bus paprasčiau suprasti, kaip susidaro plaukas, kaip skatinti jo sklandų augimą - kad šis natūraliai blizgėtų ir galiukai nesišakotų.



Kad aukščiau išdėstyta informacija susideliotų lentynose, keliausime atgal: iš vidaus į išorę:

Iš mokyklos laikų žinome, jog baltymas - tai statybinė medžiaga, mes turime gauti pakankamą kiekį baltymų su maistu, kad vyktų nepertraukiamas ir sklandus organizmo darbas.

Baltymas, kuris daugiausiai lemia plauko folikulo susidarymą yra vienas iš kaulo morfogenezinių baltymų [Bone morphogenic protein] šeimos narių - citokinas. Citokinai atsakingi už imunitetą organizme, kaulų ir kremzlių audinių vystymosi reguliaciją.


Šie baltymai kontroliuoja epitelio kamieninių ląstelių proliferaciją - dauginimasį, kitaip, ūkiškai, sakant:

iš molio konstruojamos mažos čerpės, kurios statomos, glaudžiai komplektuojamos viena ant kitos tiek, kiek reikia mums - ilga sukonstruota čerpių grandinė - mūsų faktinis plaukų ilgis.



Siekiant, kad čerpės taip ir liktų viena su kita glaudžiai susijungusios, joms reikia surišėjo. Gamta pasirūpino: prie plauko prisitvirtinusi riebalinė liauka išsikiria riebalą, kuris sutepa plauko stiebą, t.y. plauko žievę ir tai sustiprina pastarosios apsauginę funkciją. Per dieną bendras pagamintas riebalų kiekis siekia 50 g. Suprantamas reikalas, jog kuo ilgesni plaukai, tuo mitybos, gaunamos iš išsiskirusio riebalo, galiukams neužtenka. Tuomet kosmetinės priemonės: kaukės, aliejukai ateina mums į pagalbą.


Kaip atsiranda (galvos) odos problemos?

Išskiriamas riebalas yra elipsės formos, todėl kildamas plauko į paviršių, užblokuoja odos porą. Dėl šios (iš vidaus kylančios) priežasties, šaknys nebegauna deguonies, maistingujų, maitinamųjų medžiagų - nėra nei įėjimo, nei išėjimo, todėl, pirmiausiai, susilpnėja plaukų šaknys, augimo procesas suletėja ir riebalai, maitinantys plauko stiebą, neatlieka savo apsauginės funkcijos - plaukai, per visą stiebą (mūsų akimi regimą plauko dalį) pradeda silpnėti: skilinėja, nutrupa, lūžinėja, pučiasi..


PLAUKŲ IR GALVOS ODOS PROBLEMŲ SPRENDIMAS

Labai dažnai siūlomos tokios procedūros kaip laminavimas, atstatymas ir bla bla bla .. keratinu. Tikrai esame girdėję apie tai, tai Jums dabar iš anatominės ir biocheminės pusės pasakysiu, jog, keratinas – baltymas, kuris neįsigeria į plauką, jo molekulė per didelė – keratinas tik apvelka plauko žievę, sudarydamas apsaugą, kuri pasišalina iškarto po kontakto su plovimo priemone, pvz. šampūnas, prausiklis.


Išduosiu paslaptį, jog į plauką gali patekti tik hidrolizuotas keratinas.

Pagrindinė aminorūgštis, kuri yra keratino dalis, yra cistinas, kuris sudaro 10–15% keratino. Cistinas sudaro alfa-keratiną, baltymą, reikalingą formuoti plaukus, nagus ir odą. Reiškias priemonės sudėtyje ieškome tokių keywords: hidrolizuotas keratinas, cistinas, aminorūgštys, peptidai.


PROBLEMA: RIEBI GALVOS ODA ir SAUSI PLAUKŲ GALIUKAI

Riebalinių liaukų kontrolė gali būti: injekuojama - botoksas, farmacinė - antibiotikai ir pan. bet visa tai laikina... Riebalinės liaukos reaguoja į Jūsų gyvenimo būdą, mitybos rėžimą, vidinius išgyvenimus (stresas, bemiegės naktys ir pan.). Jeigu pas Jus su psichoemocionalia puse viskas gerai, reiškias.... kaip ir su veido oda, riebalas išsiskiria, nes "jaučia pavojų" ir siunčia apsaugos signalą. Prisimename, jog riebalas atlieka pagrindinę f-ją: apsaugą.


Kitaip sakant, Jus pats/ pati iššaukiat tai, juolab jeigu dar ir pleiskanų turite, tai rodiklis jog: Netaisyklingai parinktos priemonės. Per daug šarmingi plaukų priežiūros produktai, sudėtyje puikuojasi Laureth Soulphate, nudžiovina, išdžiovina galvos odą, o ši, reaguodama į galima perdžiuvimą - gamina daugiau riebalo. Vyksta uždaras ratas;

Išeitis - pakeiskite plaukų ir galvos odos priežiūros priemones, kuriose nėra druskų ir šarmų.

Kur tokias rasti? Tikrai ne maximoje ar kitame prekybcentrio vitrinose. Tokios priemonės yra kiek brangesnės už įprastas. Lankantis pas profesionalų kirpėją, jis jums rekomenduos priemones ne plaukams, bet galvos odai. Čia ir slypi profesionalaus kirpėjo ir šiaip amatininko pagrindinis skirtumas (mirkt).

Išsianalizuoti ingredientus ir gamintojus galite čia: https://www.ewg.org/skindeep/


Kodėl sakau, jog ne plaukams?

Priminsiu, kad korneocitai - jau nebegyvų ląstelių grandinė per visą plaukų ilgį;

Priemonės - jeigu pučiasi plaukai: hidrolizuotas aliejukas galiukams, glotninantis kondicionierius - visa tai "uždarys" konkorėžį, deja, greičiausiai tik iki kito plovimo. Taip jau yra, nes natūralus riebalas, gaminamas Jūsų organizme, kuris sutepa plauką - ilgam plaukui nepakanka, todėl reikia imtis tokių priemonių, kurios atstotų riebalo funkciją.

Šiose priemonėse ieškoti natūralių hidrolizuotų aliejų (ne silikonų) - tik prašau !!!! Netepkite tų aliejų, kuriuos naudojate virtuvėje, mityboje ir pan. (alyvuogių, kokosų, ricinų ir pan.)


O jeigu norite išvis nuostabaus ir ilgiau trunkančio efekto - kosmetinės plaukų priemonės turinčios peptidus ir aminorūgštis - this is it! Jus duosite plaukui analogiškai tai, iš ko jis sudarytas iš vidaus.

Papildomai paminėsiu, jog šių molekulinė

masė tokia maža, jog jos skvarba neįtikėtinai greita ir efektyvi, o rezultatas - akivaizdus.


Nepasakiau dar vieno pagrindinio dalyko - KRAUJOTAKA.

Plauko spenelį (žr. plauko struktūros paveikslą) maitina kraujagyslės, kurios atneša maistingas medžiagas, kuriomis aprūpinama plauko matrica ir plauko šaknis. O po to vyskta maistingų medžiagų pasiskirstymas ir ląstelių dauginimasis: statomos čerpės - rezultate auga plaukas, tad nuolatinė kraujotakos cirkuliacija stimuliuoja, skatina plaukų augimą.

Kaip stimuliuojama galvos odos kraujotaką?

Masažas, įvairios plaukų manipuliacijos (dienos eigoje, nuolatinis plaukų taisymas, lietimas, sukimas... ) arba šukavimas. Šukuodami plaukus, riebalą, esantį ant galvos odos paviršiaus, mes tolygiai paskirstome per plauko ilgį - pamaitiname plauką. Plaukas šaukia: valio! , mes šaukiam: "nu neeeeee..... ir vėl riebi galva...."


Jeigu nepatinka ir noris kasdieną šviežios, purios plaukų išvaizdos nuo pat šaknų - sprendimas toks: kas dieną plauti galvą.

Jeigu norisi plauti galvą ir plaukus rečiau, tuomet rekomeduoju pabandyti štai ką:

Plaukus ir galvos odą plauname 3 kartus (jei labai riebi galvos oda) per vieną priėjimą: pirmas plovimas, nešvarumų paviršinis pašalinimas, antras plovimas intensyvus galvos odos plovimas intensyviais masažiniai judesiais - suteikiam plaukų šaknims deguonies ir kraujotakos, trečias plovimas - šampūnu nuplovimas t.y nemasažuojant, o tiesiog švelniai suvilgant ir nuskalaujant antro plovimo metu susidariusį ir išsiskyrusį riebaliuką.

Pabandykite atlikti šį ekperimentą, bent jau dvi savaites ir pamatysite Jums patiksiančius rezultatus.


REKOMENDACIJA

(Profesionali pagalba)

Plaukų slinkimo gydymas ir unikalios sudėties – 7 specializuotų peptidų komplekso veikimas:

  • “Deca peptide 18”, stimuliuoja folikulų embrioninių ląstelių naujo sluoksnio formavimąsi;

  • 0,7% retikulinė hialurono rūgštis, (inovatyvus gamybos procesas – išsaugoma hialurono rūgšties kokybė) intensyviai drėkina plauko folikulą, stimuliuoja fibroblastus, veikia kaip antioksidantinė apsauga;

  • “Oligo peptide 54”, sustabdo plaukų slinkimą, pratęsia anageninę plaukų augimo fazę;

  • “Deca peptide 10”, aprūpina maitinimu galvos odą bei plaukų šaknis;

  • “Octa peptide 2”, apsaugo plaukų ląsteles nuo streso, žalingų UV spindulių, kitų kenksmingų išorės veiksnių, sukeliančių plaukų folikulų ląstelių apoptozę;

  • “Octa peptide 11”, stimuliuoja naujo kolageno gamybą;

  • “Oligo peptide 71”, slopina plaukų depigmentaciją.




Maisto papildo pagrindinė veiklioji medžiaga yra „Keranat™“. Tai patentuotas, 100 % natūralus ingredientas, išgaunamas iš sorų, kurių sėklose yra itin retos medžiagos – miliacino, kuri efektyviai stabdančio plaukų slinkimą, skatina naujų plaukelių augimą.

bottom of page