top of page
Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

AKTYVUS GROŽIS


Tiek daug produktų ir manipuliacijų sukurta moterims, jog šios gražiai atrodytų visur ir visada: 24/7 riestos blakstutės, mikropigmentacija, antakiai, kurie baseline ar pirtyje - nenusiplauna ir t.t.


Iš lengvesnės artilerijos: vandeniui atsparus tušas, prakaitui atsparios makiažo priemonės, taip pat sukurti specialūs rinkiniai prieš ir po treniruotės, kad būtų apsaugota ir subalansuota odos mikrobiota arba mikrobioma.


Labai trumpai stabtelsiu, kad paaiškinčiau kas tai ir iš kur bei, kam šių mikrobiomų mums reikia ir važiuosime toliau.

Tai mikroozrganzmų, esančių ant mūsų kiekvieno odos, visuma. Kodėl visuma?


Kiekvienas iš mūsų turime:

Bakterijas. Stafilokokai, Kutibakterija arba dažniausiai: Propionibacterium acnes – tai ta pati, kuri slepiasi giliai porose, plauko folikule (svogunėlyje), Korinebakterija (Corynebacterium) ir kt.


Grybelius. Kas esate susidurę su pleiskanomis ir kreipetės į gydytojus, žinote, kad gydymas Jums buvo paskirtas tikslingai: naikinti Malasezijos grybelį.


Erkutes. Oooooo taip, mes turime dar vieną graužiką, netik sąžinę.

Demodex erkutė – tai toks mažas padarėlis, kuris nieko blogo nedaro iki tol, kol nesupykta, bet apie tai atskira tema.

Mes kiekvienas esame super unikalūs ir mūsų kiekvieno mikrobiota – taip pat individuliai unikali, todėl nėra vieno sprendimo ar paaiškinimo, kaip su ja, mikrobioma, elgtis, jog ši užtikrintų sklandų odos funkcijų darbą bei gražią išvaizdą. Galiu tik prasitarti, kokie pagrindiniai ir dažniausiai veiksniai ją griauna, ardo:

Super kruopštus ir nuolatinis odos valymas, jog oda tampa tokia sterili, kaip kad operacinės stalas.


ATMINK! Kuo Įvairesnė Tavo mikrobiota – tuo stipresnė odos apsauga.

Antiseptiškas muilas (gydomojo – medicininio pobūdžio, o ne to, kuris parduodamas parduotuvės vitrinoje) – chlorksidinas, trichlozanas. Taip pat priskirčiau ir hormoninius tepalus, ilgalaikis tepamų antibiotikų vartojimas.


Ir pats dažniausias ir blogiausias poveikis: soliariumų, rūkymo, mitybos racione didelė gausa „tuščių“ angliavandenių (moterys mane supras, jog PMS laikotarpiu, kartais tai yra socialios butybės išsigelbėjimas, tad svarbiausia prisilaikyti mažai suvartojamo kiekio), stresas (labai subjektyvus dalykas, bet patikėkite, kai pradėsite save pastebėti ir savimi užsiimti, bent kvėpavimo pratimais, matysite, jog jei ir neišvengti, tai bent maksimaliai ignoruosite).


Klimatas, ypatingai drėgnas, taip pat sąlygoja mikrobiotos pažeidimą.



Na regis, trumpai man nelabai gaunasi, vis tas noras, kuo daugiau paaiškinti, kad „kubikas-rubikas“ susistatytų Tavo pasąmonėje į savas vietas. Grįžtam prie sporto ir grožio.

Sporto metu mūsų oda keičiasi: išsiplėčia poros, išsiskiria daugiau prakaitos, veidą nukloja riebus blizgesys, pakyla odos temperatūra. Sportas spartina mikrocirkuliaciją, todėl oda švyti sveikumu, bet yra ir kita medalio pusė: uždegiminiai procesai, bėrimai, nugaros aknė, dermatitas, dehidratacija, raudonis.


VALYMAS

Kai pakyla odos temperatūra, prasideda detoksikacijos procesas, kurio metu dažnai pasireiškia bėrimai ir uždegimai, sprendimas – odos valymas.

Po treniruotės – bemuilis prausiklis ir drungnas vanduo – Tavo draugas, taip apsaugota tavo mikrobioma ir pašalinti metabloniai produktai nuo tavo odos. Švari ir neišsausinta oda !


Kosmetologo patarimas:

1. Krūtinės ir nugaros – kūno odai, naudok Salicilo rūgšties turintį prausiklį.

2. Odos priežiūros produktus, naudok tik tada, kai oda bus atvėsusi, baigiamuosius odos priežiūros produktus naudok praėjus 3 minutėms, kad apsaugotum odą nuo drėgmės praradimo (TEWL).



GAIVA IR DRĖGMĖ

Drėkinimas tai pats svarbiausias odos priežiūros elementas, kuris užtikrina mūsų odos reljefą gražų ir lygų. Prieš ir po treniruotės apsipuršk nealkoholiniu drėkinamuoju puškikliu, kad “uždarytum” drėgmę odoje.


Kosmetologo patarimas:

1. Vieną arba du kartus savaitėje veido ir dekolte odą palepink drėkinamąja kauke, taip Tu duosi “boosto” savo odos drėgmės rezervuarams.



RAMINIMAS

Man, asmeniškai, tai antra pagal eiliškumą, bėdutė – sporto metu, nes veido oda “užsidega” ir tampa įvairaus intensyvumo raudona, mane supras tie, kas turi silpnus paviršinius kapiliarus, rozaciją..

Sportas skatina kraujagyslių vazodilataciją (išsiplėtimą), tam, kad pakylus kūno temperatūrai, organizmas būtų aušinamas (odos funkcija – termoreguliacija), dėl šios priežasties paspartėja drėgmės išgaravimas iš odos ir baigiasi odos išsausėjimu (dehidratacija), nes sutrikdas odos apsauginis barjeras.


Kosmetologo patarimas:

1. Vengti karštos vonios / dušo ir saunos. Kuo greičiau atvėsinsi odą, tuo greičiau raudonis sumažės.

2. Vadovautis aukščiau išvardintais patarimais.



PRIEŽIŪRA

Jeigu sportuoji kieme, pasirūpink saulės UV apsauga, nepriklausomai nuo sezono.

Po treniruotės odai naudok barjerą atstatančias priemones, taip apsaugosi odą nuo drėgmės praradimo bei nuo aplinkos žalingo poveikio.


Kosmetologo patarimas:

1. UVA aktyvus žiemos ir vasaros sezonais. Siekiant užkirsti priešlaikinį senėjimą, naudok saulės apsauginius filtrus SPF 30+.



Manęs dažnai teiraujasi, iš kur aš turiu tiek info, atsakymas labai paprastas, simpoziumų, konferencijų „speakeriai“, moksliniai, kitų ekspertų straipsniai, daugiametė darbo patirtis ir praktika, kitaip sakant: daug keliauti, dalyvauti, domėtis ir dar daugiau skaityti – tai mano nuolatinė ir žingeidi dinamika, kurią man būtina ištransliuoti, nes kitaip galva sprogs nuo viso informacijos kiekio, o odos problemos bus liks neišspręstos, todėl aš turimą informaciją susisteminu ir pateikiu Jums.

Sharing is caring!


Jeigu Jums aktualu, daug naujos ir aktualios informacijos skelbia: www.professionalbeauty.com.au , www.spaandclinic.com.au , www.aestheticsjournal.com

bottom of page