top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Sveika oda - stiprus imunitetas (Beta-Gliukanai)

Prieš kelis metus, kai pradėjau dirbti su Dannemking (DMK) kosmetika, labai sėkmingai sprendžiau "išbalansuotas" odos būkles, kurioms užtekdavo tik namų priežiūros priemonių, kurių sudėtyje buvo beta gliukanai. Tąsyk man tai buvo naujas, neaiškus, negirdėtas ingredientas, kuris pasižymėjo teigiamais rezultatais ir laimingais pacientais.

Aš nesakau, kad žmogus nuo žmogaus beždžionuojasi, bet taip tiesiog yra; Moksle, grožyje, stiliuje.. visur. Vos tik vienur suskambėjo skambutis, žiūrėk jau aidi kituose kraštuose, tokiu pačiu principu daugelis kitų kosmetikos gamintojų ėmė gaminti priemones su šiuo aktyviu ingredientu. Bet čia tik man taip atrodė.

Istorija prasidėjo nuo 1940 m. "Zemosan" vaistu, kurio tikslas buvo padėti sustiprinti imuninę sistemą, bet rezultate: buvo daugiau šalutinių veiksnių, nei pirminis tikslas - jų išvengti, todėl po daugelio atliktų tyrimų, 1960 m. paaiškėjo, jog beta- gliukano junginys, tiksliau beta-1, 3-D gliukanas - neturi toksiškumo ar šalutinio poveikio ir galima saugiai suaktyvinti imuninių ląstelių veiklą - sustiprinti organizmo apsauginę sistemą.

Atlikti įvairūs tyrimai, tarp kurių pasižymėjo onkologinių susirgimų prevencija/ gydymas.

1980 metais įrodyta, jog beta- gliukanai stimuliuoja makrofagų (baltieji kraujo kūneliai, kurie gaminasi kaulų čiulpuose) veiklą. Jų tikslas atpažinti ir nukenksminti patogenines ir piktybines ląsteles, apsaugoti onkologinius pacientus nuo švytinimo (chemoterapijos) proceso pažaidos, bei nuo bakterinių ligų/ susirgimų. Kaip žinia, už odos imunitetą atsakingos Langerhanso ląstelės ir jų kiekį, o tai atsispindi mūsų išvaizdoje: ar oda suglebusi, raukšlėta, ar stangri ir jaunatviška. Taip yra todėl, kad šios, Langerhanso ląstelės, kartu su makrofagais yra atsakingos už tai, kiek gaminasi kolageno ir elastino skaidulų, o tai užtikrina mūsų odą tvirtą ir elastingą.



Beta - gliukanai - tai polisacharidai, sudaryti iš D- gliukozės monometrų. Kuo didesnė jų molekulinė masė, tuo daugiau imuno apsauginių ir priešvėžinių savybių turi. Beta - gliukanų galima rasti avižose, miežiuose, jūros dumbliuose ir grybuose (Shiitake, Maitake, Reishi, Pleurotus ostreatus, Agaricus blazei..).


Grybai aprūpina mūsų ląsteles visomis amino rūgštimis, kurios būtinos baltymų gamybai, ypatingas dėmesys skiriamas L- ergotioncinui, nepakeičiama amino rūgštis, kuris padeda antioksidantus pernešti į oksidacinį streso židinį. Kodėl būtent beta-gliukanai, esantys grybuose, tokie ypatingi? Nes jie geba susijungti su mūsų audinių ląstelių receptoriais ir kontroliuoti imuninę sistemą, t.y. beta-gliukanai susijungia su dektino -1 receptoriumi ir aktyvina ir įgytą, ir įgimtą imunitetą.




MEDICININIAI GRYBAI


Shiitake - valgomasis datenis vartojamas sergant ŽIV, ateroskleroze, diabetu, atopiniu dermatitu, virusinėmis kvėpavimo ligomis, krūties, prostatos vėžiu, lytinių organų pūsleline. Puikiai pasitarnauja kaip burnos skalavimo skystis, kadangi pašalina apnašas.


Maitake - sergant ŽIV, šienlige, diabetu, PKS.


Pleurotus ostreatus - gluosninė krevabudė efektinga esant ūmioms virusinėms kvėpavimo takų infekcijoms.


Agaricus blazei - braziliškas pievagrybis, naudojamas chemoterapijos sukeltų nepageidajamų poveikių korekcijai. Taip pat vartojamas sergant vėžiu, diabetu, ateroskleroze, hepatitu B, šienlige, širdies nepakankamumu.




BETA - GLIUKANAI ODOS PRIEŽIŪROJE


  • Sumažina smulkias raukšleles ir raukšles;

  • Padeda apsisaugoti nuo hiperpigmentacijos ir saulės pažaidos;

  • Neutralizuoja patologines bakterijas ant odos, sumažina post-akne dėmes ir padeda gydyti spuogus;

  • Padidina kolageno ir elastino skaidulų kiekį;

  • Į odą skverbiasi su drėgmės molekulėmis, todėl oda išlieka minkšta ir elastinga;

  • Pagreitina odos žaizdų gijimą;

  • Sumažina odos dirgulmą bei dėl jo atsirandantį raudonį;

  • Užtikriną apsauginį barjerą, sumažindami aplinkos užterštumo ir oksidacinio streso pasekmes.




Šaltiniai:




bottom of page