top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Pagerinti odos priežiūros priemonių skvarbą

Oda - tai pats didžiausias organas, kitų organų dangalas - apsauga nuo cheminių, terminių, fizikinių ir biologinių veiksnių.
Ir tai dar ne viskas, oda sintezuoja vitaminą D, neleidžia pasišalinti gyvybiškai svarbioms maisto medžiagoms, tačiau sėkmingai šalina toksinus, metabolitus - sistemines atliekas, įspūdingai termoreguliuoja, bei, svarbiausia, reprezentuoja mūsų išvaizdą.


VEIKLIŲJŲ MEDŽIAGŲ TIEKIMAS

Odos funkcijos sukurtos taip, kad neleistų "aplinkai" įsiskverbti ar prasikverbti, todėl farmaceutinės kosmetikos gamintojai uoliai stengiasi ištobulinti ir pagerinti savo gaminių receptūras, kad veikliosios medžiagos lengviau absorbuotųsį į ir per odą. Šiai dienai yra žinomos liposomos, nanosomos, nanoemulsijos, nanosferos .. - tai "nešikliai", kurie prisijungę prie savęs veikliąsias medžiagas perneša ir prasiskverbia pro odos barjerą. Aišku greičiausias būdas - injekcija, bet iš praktikos matau, kad jau klientai/pacientai "atsivalgė" badymosi ir ieško alternatyvių būdų.
Vienas paskutiniųjų Italų išradimų, tai TCA rūgštį naudoti su vandenilio peroksidu - taip apsaugomas epidermis (jis iš esmės nėra veikiamas) ir keliaujama tiesiai dermos ir jos stimuliavimo be adatų (PRXT33).

EPIDERMIS
Epidermį sudaro sluoksniai iš plokščių epitelinių ląstelių, o šių sluoksnių kiekvienas turime po penkis:
1.Raginis - tai yra plika akimi mums matoma odos dalis, kuri sudaryta iš suragėjusių ląstelių, kurios nuolatos ragėja, o vizualiai tai atrodo kaip pleiskanojimas / šepetojimas. Taip vyksta todėl, kad negyva ląstelė tampa pagrindine sudedamąja medžiaga - keratinu.
Optimaliu greičiu nuolatinis atsinaujinimas vyksta kas 5 dienas, tačiau dėl su amžiumi lėtėjančios regeneracijos - šis procesas ilgėja, suragėjusių ląstelių sluoksnis vis didėja ir gilėja, oda atrodo negyvybinga, pilkšva, todėl estetinėje kosmetologijoje naudojama stimuliacinės metodikos.
Viskas būtų kaip ir aišku, kad: per daug ląstelių - nušveisk, BET! Per daug ir per stirpiai/ intensyviai nušveitus raginį sluoksnį - šis plonėja, tad ir apsauginės f-jos - silpnėja, todėl oda jautriau reaguoja į fizikinius ir cheminius dirgiklius: alerginė reakcija, odos reaktyvumas, dehidratacija, perteklinė pigmentacija.

2. Skaidrusis - sudarytas iš bebranduolių ląstelių ir pagrindinė šio sluoknio f-ja: vandens nei iš nei į neišleist.

3. Grūdėtasis - ne, čia apvalių grūdelių nėra, čia ląsteles primena rombo formą, kurios kinta ir vėliau mes jas matome kaip pleiskanėles. Visiškai teisingai, šiame sluoksnyje pradedamas ragėjimo procesas.

4. Spygliuotasis - ne, čia nei pūšelių, nei eglučių nei kaktuso spyglių nėra (tiesiogine prasme), bet netiesiogine - šis sluoksnis rodo savo nepasitenkinimo spygliukus, per odos elastingumą, t.y. tarp šio sluoksnio ląstelių aptinkama limfa, kuri nešioja tiek maistingąsias medžiagas, tiek išneša metabolitus link limfmazgių neutralizacijai. Sutrikęs (maistingosiomis medžiagomis) ląstelių aprūpinimas - sutrinka odos išvaizdą - ji nebe tokia elastinga.

5. Bazalinis /pamatinis - gyviausias sluoksnis epidermyje ir dėl to, kad turi gyvą -branduoles ląsteles, kurios prie gerų sąlygų kas 28 dienas atsinaujina, ir dėl to, kad šis sluoksnis jungiais su tikrąją oda - derma.

Kad šie sluoksniai puikiausiai funkcionuotų jiems būtina specializuota pagalba. Už tai atsakingos specialios, barjerines / apsaugines funkcijas atliekančios ląstelės:
  • Melanocitai gamina pigmentą (spalvą) ir taip apsisaugo nuo ultravioliotinių spindulių žąlos.

  • Merkelio ląstelės atsakingos už termoreguliaciją, būtent tai padeda mums palaikyti 37 laipsnius temperatūros.

  • Langerhanso ląstelės atsakingos už imuninę odos funkciją.

  • Keratinocitai siekia išlaikyti raginio sluoksnio/ epitelio vientisumą ir sudaro apie 80% visų epidermio ląstelių.


Dabar jau daugiau mažiau nuspėjate, kodėl vieni kremai, serumai veikia, o kodėl ne ir kodėl yra toks didelis skirtumas, tarp priemonės, kurią įsigijote mas-markete/ vaistinėje ir pas kosmetologą, tiesa?

Įrodyta, jog medicininės paskirties vaistai - tepalai, kosmeceutinės/farmaceutinės kilmės kosmetikos priemonės pro / į odą skverbiasi dviem skirtingais būdais:

1. Transcendalinis - per plauko folikulus/ riebalines liaukas
2. Transepiderminis - pro ląsteles ir tarpląsteliniu būdu

Siekiant, kad aktyviosios medžiagos pasiektų reikšmingą pokytį mūsų išvaizdoje, jie pirmiausiai turi pasiekti tam tikrus "atspirties taškus" - retikulinę ir papilnę dermą.

Papilinis (spenelinis) - paviršinis sluoksnis sudarytas iš plonų kolageno skaidulų tinklo.
Tinklinis (retikulinis) - gilusis sluoksnis sudarytas iš storesnių kolageno skaidulų, išsidėsčiusių paraleliai odos paviršiaus.

Žiūrint supaprastintai, kodėl būtina, kad veikliosios medžiagos pasiektų dermą, nes čia slypi gyvastis: nervinės skaidulos, kraujagyslės, jungiamosios ląstelės, tokios kaip fibroblastai, elastino ir kolageno skaidulos.


p.s. Dažniausiai žiūrime ir tikime tik pozityvia grožio industrijos puse, tačiau pamirštame vieną svarbų faktą - tai sąžiningumas. Diavaži, per visą savo ilgametę darbo praktiką esu mačius chamiškumo lygio lauretus (kosmetikos priemonių gamintojus), kurie pradžioje kaip masalą išleisdavo 'wow' seriją, o po to perėjo į teisminius suolus, kadangi priemonių receptūros žalojo žmogaus organizmą: dideliais kiekiais kancerogenai ir t.t. Tad turite kartą ir visiems laikams nustoti teptis bet kuo, juolab iš aliexpresso gaunamom kaukytėm ir kitu šlamštu. Mane stebina ir liūdina, kur pas šiuo žmones dingo kritinis mąstymas ir savisaugos mechanizmas!?

Patikimi gamintojai, kurie investuoja į unikalių receptūrų gamybas, tyrimus, veikliąsias medžiagas ir jų kokybę... taip pat rūpinasi, kad farmaceutinių aktyvių medžiagų skvarba nepasižymėtų ryškiomis šalutinėmis reakcijomis, todėl prie kiekvienos savo linijos kombinuoja tam tikras įvedimo, atlikimo technikas ir metodus, pvz. skvarbai pegerinti ir sustiprinti taikomos: dermabrazijos, lazeriai ir lazerinės šlifuotės, cheminiai šveitikliai/ pilingai, mikroadatinė mezoterapija, plazmos terapija.

Taip pat be galo svarbi ir kombinacijų sinergija su kitais kosmetiniais preparatais. Todėl tiesiog įsigiję profesionalią priemonę - neturėtumėte degti naivumu, kad geresnė priemonės kokybė iškart išspręs problemą, reikia išanalizuoti aktyviuosius nešiklius, aktyviasias medžiagas, konsistenciją ir pan. Tiesa, be profesionalo kuravimo neišsisuksi, bet kadangi gyvename greitai lekiančiame laike - pravertu kreitis į tą, kuris sutaupys Jūsų laiką bei pinigus.


REKOMENDACIJOS



Losjonas - pilingas su vaisių ekstraktais, antioksidantais ir retinoliu. Lygina odos tekstūrą ir spalvą, sutraukia poras, gerina mikrocirkuliaciją.


Losjonas pasižymi paviršinio pilingo ir liftingo poveikiu, pagerina ant viršaus naudojamų priemonių skvarbą.

Veikliosios medžiagos: Vaisių rūgštys (pieno, glikolio, citrinų, obuolių, vyno), L-askorbo rūgštis, salicilo rūgštis, retinolis, žaliosios arbatos ekstraktas.

33% trichloroacto rūgštis, itin žemos koncentracijos vandenilio peroksidas, 5% kojinė rūgštis.

  • TCA (trichloracto rūgštis) skverbiasi i viršutinius dermos sluoksnius ją stimuliuodama, skatindama medžiagų apykaitą ir stimuliuodama fibroblastų gamybą.

  • Žemos koncentracijos vandenilio peroksidas apsaugo epidermį nuo pažaidos, todėl nėra sunkaus poprocedūrinio laikotarpio.

  • 5% kojinė rūgštis šviesina bei skaistina odą ir leidžia kontroliuoti použdegiminę hiperpigmentaciją.

Su begaliniu rūpesčiu Jūsų odai,

Jolita Sičiūnaitė

LITERATŪROS ŠALTINIAI:









bottom of page