top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Mastikinė pistacija [Pistacia lentiscus]

Šio augalo vertingumas siekia senuosius Bizantijos laikus, kuomet mastikinė pistacija buvo prilyginta aukso vertei. Prie šio, 1 iki 5 m aukščio augančio medelio išgarsinimo prisidėjo ir keliautojas Kristupas Kolumbas, minėdamas savo kelionių dienoraščiuose.

[Pistacia lentiscus] yra anakardžių šeimos medis, augantis sausose Viduržemio jūros Europos vietose. UNESCO pripažintas kaip nematerialus kultūros paveldas (detalės čia).

Dėl savo antiseptinių savybių - buvo naudojamas virškinimo sutrikimams, bronchitui, gyvačių įkandimams ir odos pažeidimams gydyti. Po daugelio mokslinių tyrimų, atrastos, šiomis dienomis pačios svarbiausios, priešnavikinės augalo savybės.



Mastikinės pistacijos išskiriami sakai (derva), vadinami mastika. Išdžiovinti aromatingi, dramblio kaulo spalvos sakai nuodojami kaip kramtomoji guma, taip pat naudojami konditerijai, likerių gamyai bei parfumerijoje.



Dėl unikalių antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių, aliejus buvo naudojamas virškinimo gerinimui ir odos įtrinimui esant nudegimams ir kitiems negalavimams.

KOSMETOLOGIJOJE


Šiuolaikinė profesionali veido odos priežiūra remiasi gynų gryniausia medicina (dėl šios priežasties, kosmetinės priemonės, nupirktos parduotuvėse, vaistinėse..., neduoda to rezultato, kurį žada reklamose). Ši veiklioji medžiaga blokuoja I tipo 5α reduktazę* (*tai fermentas, kuris dalyvauja testosterono virsmu į dihidrotestosteroną (DHT), o jis pagrindinis hormonas, kuris gamina sebumą (riebalą) odoje), tuomet prisijungia kitas hormonas androgenas ir susidaro aknė bei uždegiminiai elementai odoje.


Pagrindinis tikslas: užsikimšusios ir išsiplėtusios veido poros

Viena iš pagrindinių odos spuogotos odos priežasčių - perteklinė riebalinių liaukų, esančių plaukų folikuluose, veikla. Kai kiekio daug ir jis nėra kontroliuojamas/ pašalinamas, liaukos maišelis plečiasi, didėja ir taip ištempia veido odos poras.

Tuo pat metu vyksta nesibaigiantis regeneracinis procesas, kuris vadinamas keratinizacija, kuomet besidalijančios ląstelės lipa viena ant kitos + įvyksta oksidacija ir sudaro storas kamštis, kurį mes matome, geriausiu atveju, balta arba juoda galvute - komedonu. Toks užsikimšimas gali sulaikyti bakterijas (Propionibacterium acne) viduje (kamštyje), kurios sugeba daugintis besimaitindamos riebalais. Būtent šios bakterijos ir sukelia uždegimą, tuomet susidaro pustulės ir t.t. Trumpai tariant, riebi oda + atviri/uždari komedonai + išsiplėtusios poros = suteikia odai nešvarios ir negyvybingos odos išvaizdą.

Pagal konsistenciją, mastika, nėra lipni, ji labai lengvai tirpi vandenyje, tačiau gerai sugeria cholesterolį ir suteikia odai antibakteriškumo, todėl ilgaaeiniui naudojant - poros bus švarios, siauresnės, bus puikiausia prevencija spuogams bei uždegimams susidaryti.

Kuomet ši veiklioji medžiaga įtraukiama į prausiklius - oda žvilga taip, lyg būtų nupoliruota - raukšlių ir nelygumų - nematyti - ji atrodo spindinti ir jauntaviška, todėl pastaruoju metu kosmetinių priemonių gamintojai šią veikliąją medžiagą įtraukia ir į anti-aging priemones.



Šaltiniai:



bottom of page