top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Menstruacinis ciklas. Hormonai. Odos būklė.


Mano visos "senbuvės" klientės, geriau, nei bet kas kitas žino, kada reiktų apsilankyti mano kabinete, nes tai geriausia prevencija odos uždegiminėms reakcijoms, odos būklės ir išvaizdos pablogėjimui, o juk visos dirbame tai visuomeniškus darbus, tai įgyvendiname įvairius socialius projektus, pozuojame fotografams ir t.t. tad noriu pasidalinti šia maža "paslaptėle" su Tavimi, kad galėtum sau padėti ir tuomet apsilankymai pas kosmetologą taps malonumas, o ne reikalas ar būtinybė.

Žemiau nurodysiu menstruacinio ciklo ir odos priežiūros procedūrų kalendorių, kuris nėra taisyklė, tai labiau išimtis, ir kiekvienos iš mūsų labai individuali, todėl savistaba ir savianalizė - tai Tavo pirmasis pagrindinis kelias į gerą emociją ir išvaizdą. Visa kita - palik profesionaliam kosmetologui.

Siekiant aiškumo ir konkretumo,nagrinėjant menstruacinio ciklo ir odos priežiūros procedūrų kalendorių, pirmiausiai supažindinsiu Tave su mažais, kartais įkyriais ir nesutramdomais, tačiau labai veiksniais aktyvatoriai mūsų organizme - HORMONAIS.

ESTROGENAS – ~ 8 dieną prieš pat ovuliaciją, auga estrogeno – pagrindinio hormono, atsakingo už grožį ir moteriškumą – kiekis, oda tampa elastingesnė, stangresnė. Tai reiškia, kad oda, plaukai, nagai geriausiai įsisavina kosmetines procedūras ir tiesiog spindi sveikata.


»Kosmetologo rekomendacija: po depiliacijos, atliktos šiomis dienomis, oda lieka lygi ir švelni daug ilgiau.


PROGESTERONAS – aktyvus II menstruacinio ciklo dalyje. Šioje ciklo fazėje padidėja apetitas, greičiau priaugama nereikalingo svorio. Ypač atsargiai reikėtų vartoti angliavandenius. Dėl įvairių hormonų sąveikos organizmas reikalauja daugiau saldumynų ir pradeda kaupti atsargas „ateičiai“.


»Kosmetologo pastaba: šiame cikle aktyvinama riebalinių liaukų veiklą – atsiranda odoje pūlinukų. Šiuo periodu apsilankymai soliarumuose, besilepinant saulės voniomis ir/ar atliekant intensyvias odos šveitimo procedūras – galima iššaukti hiperpigmentacija.


ANDROGENAS – vyriškas hormonas, kuris aktyvus menstruacinio ciklo pabaigoje.

2 – 7 dieną iki menstruacijų – dauguma moterų sudirgsta, pamačiusios iššokusį spuogą, kadangi suaktyvėja skydliaukės veikla, išsiplečia poros, šiurkštėja oda.


»Kosmetologo rekomendacija: daugiau dėmesio reikėtų skirti veido priežiūrai.


OKSITOCINAS – rūpinimosi hormonas – šis hormonas gaminasi, esant organizme stresui. Ši būsena skatina organizmą absorbuoti gliukozę.


»Kosmetologo pastebėjimas: kuo gliukozės kiekis mažesnis, tuo retesni mūsų susitikimai su uždegiminiais elementas odoje, nes cukrūs palaiko bakterijų gyvybingumą.


Menstruacinio ciklo ir odos priežiūros kalendorius

1 - 5 🩸 diena: riebi oda, raudonos /pleiskanojančios dėmės, atsirado bėrimai.

Kaip elgtis šiomis dienomis? Naudok raminamasias ir drėkinamasias kaukes

Veido valymas - TABU !


7 - 14 🩸 diena: oda elastinga, tvirta, išsilyginusios mimikos raukšlelės.

Kokios galimos manipuliacijos su veidu? Gali drąsiai taikyti odos šveitmo procedūrą, atlikti odos valymą ir kitas kosmetologines manipuliacijas!

18 - 25 🩸 diena: paburkimai, patinimai, po akimis atsirado ratilai, bėrimai, pigmentinės dėmės išryškėjo.

Kaip elgtis šiomis dienomis? Atsisakyk riebaus maisto, sumažink druskos, cukraus vartojamą kiekį, naudok saulės apsauginius filtrus.

Veido valymas - TABU !

26 - 28 🩸 diena: paburkusi, patinusi veido oda.

Kokios galimos manipuliacijos su veidu? Šveitimas, intensyvesnio veikimo kaukės, kobido masažas, fermentų terapija, limfodrenažinės procedūros. Būtina saulės apsauga.

Vengti agresyvių veido procedūrų!



Vadovaujantis šiomis rekomendacijomis, mums su klientėm pavykdavo susitvarkyti su skirtingo pobūdžio bėrimais ir odos būklės nesklandumais.


Mielai kviečiu prisijungti prie sveiko ir holistinio požiūrio į save, savo organizmą, odą ir džiaugtis nepriekaištingais rezultatais kartu !


bottom of page