top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Niacinamidas (Vitaminas B3)

Vitaminas B3 turi dvi amino grupes: niacinas ir niacinamidas. Niacinamidas - tai niacino amidas, kuris yra hidrofilinė medžiaga.

Atsižvelgiant į rezultatyvų biologinį prieinamumą, niacinamidas, priklausomai nuo jo koncentracijos, turi priešuždegiminį, antimikrobinį, kraujagysles veikiantį, sebostatinį ir šviesinantį poveikį odai.

Šaltiniai: mielės, mėsa, žuvis, pienas, kiaušiniai, žalios daržovės, pupelės ir javų grūdai.

Šis vitaminas (ADP) maiste esančius riebalus ir cukrų paverčia energija (ATP). Kadangi jis yra tirpus vandenyje (hidrofiliškas), organizmas šio vitamino nekaupia.

Vartojant kaip papildą, niacinamidas efektingai padeda esant: depresijai, Alzheimerio ligai, spuogams (aknė), egzemai, rozacėjai, artritui, kraujotakos sutrikimams, kataraktai.



KOSMETOLOGIJOJE


Niacinamidas yra svarbių kofermentų, susijusių su odos priežiūra, sudedamoji dalis:

Nikotinamido adenino dinukleotidas (NAD) ir Nikotinamido adenino dinukleotido fosfatas (NADPH) abu jie dalyvauja oksidacijos - redukcijos procesuose. Kadangi NADPH dalyvauja ir riebių rūgščių sintezėje, tai galima suprasti, kodėl jis toks efektyvus atstatant odos hidrolipidinę mantiją.

Taip pat pastebėta ir kita veikla raginiame sluoksnyje: niacinamidas padidina keratino baltymų kiekį, o tai pasireiškia keratinocitų greitesne proliferacija, todėl odos barjeras tolygus, odos apsauga įjungta, sumažėja TEWL (transepiderminis vandens netekimas), todėl oda išlaiko savo sveikumą ir drėgmę.


Laba nemėgstu universalių priemonių ar specialistų ... bet šitam ponuliui vitaminui lenkiu galvą žemai, nes iš tiesų sėkmingai ir efektingai, išsprendžia kombinuotas problemas:

  1. Mažina raudonį, sutraukia veido odos poras, kovoja su oksidacinėmis reakcijomis - hiperpigmentacija;

  2. Atstatydamas odos apsauginę hidrolipidinę mantiją - išlaiko odos drėgmės kiekį, o kombinuotas su kitais drėkikliais - sustiprina jų drėkinamąjį poveikį.

  3. Puikiausia priemonė mišriai odai, kuriai pasireiškia sausumas, pleiskanojimas, raudonos dėmelės, pavieniai spuogeliai.

  4. Kadangi veikia kaip priešuždegiminis aktyvus ingredientas, niacinamidas sėkmingai sutraukia poras, neutralizuoja patologines, spuogus sukeliančias bakterijas - jas nukenksmina, todėl dažnai kombinuojamas su medicininiais vaistais.


NIACINAMIDO DERINIAI SU KITOMIS VEIKLIOSIOMIS MEDŽIAGOMIS


Vit. B3 + A + C + E + D = "anti-aging", odos pigmentinių dėmių šviesinimas ir nuraminta rozacėja, bei aknės uždegiminiai elementai.


Vit. B3 + Kojinė r. + AHA r. + saldymedžio extr. + vit. C = odos depigmentacija ir šviesinimas.


Vit. B3 + Spironol­aktonas 5% + 0.​025% Tretinoinas = "anti - aknė" bomba.


Vit. B3 + Beta Gliukanai = randų, uždegimo prevencija. Dėl šios priežasties sumažėja deginimo jausmu pasižymintis veido raudonis.


Vit. B3 + Hialurono r. / Glicerinas / Alavijas = odos drėgmės užtikrinimas


Vit. B3 + Azelainė r. = pigmentinių dėmių šviesinimas ir mimikos raukšlelių mažinimas.


Vit. B3 + Papaja = hiperkeratozės pašalinimas dėl saulės pažaidos. Taip pat šis mixas pasitarnauja ir odos mikrocirkuliacijos gerinimui.



PRIEMONĖS PASIRINKIMAS


Iš praktikos labai dažnai pastebiu tai, kad jeigu apie kažką gražiausiai ir geriausiai atsiliepi, tuomet griebiamasi kraštutinumo: ieškomos ir perkamos tos priemonės, kurios turi aukščiausią koncentraciją, nes galvojama, kad " kuo daugiau - tuo geriau" ir čia prasideda liūdna pažintis su realybe.

Ne, mielieji, taip nevyksta. Yra apskaičiuotos saugios ir veiksmingos koncentracijos, kurios neveltui ir yra analizuojamos bandymais ir testacijomis. Tai atliekama tam, kad sumažintų šalutinių ir nepageidaujamų reakcijų atvejus aplikacijos metu.


Įrodyta, kad efektyvių ir saugių rezultatų pasiekia tos priemonės, kurių koncentracija yra 2 – 5%.

Didėjantis priemonės koncentracijos vienetas, pvz. virš 10% - gali sukelti purge efektą, kuomet aktyvuojamas odos valymosi procesas, t.y. iškeliama naujų, naujo skausmingumo, dydžio spuogų ir prasideda visuotinė panika: "sualergizavo, netiko ir t.t."

Taip pat sualergizuoti gali ir kvapuškės, pasilėpusios priemonėse, nors koncentracija ir bus saugi naudojimui. Taigi skaitom etiketes: fragrance/ Parfum...

*Patarimas, renkantis serumą: pasistenkite rastį tokį niacinamidą serume, kuriame bus mažiausiai, o geriau, kad išvis nebūtų silikonų ir riebalų, nes tai trukdys vandeniui tirpiam ingredientui - vitaminui pasiekti Jūsų odą ir atlikti savo darbą.



REKOMENDACIJOS

Drėkinamasis kremas padedant išvengti ir sumažinti odos raudonį, gerina fotosenėjimo paveiktą odos būklę, ramina ir mažina odos raudonį bei odos kaitimo pojūtį esant rozacijai.

Puikiai tinka dehidratuotai odai bei visiems kitiems odos tipams.


Veikliosios medžiagos: 5% Niacinamidas, Alantoinas, Glycerinas, Trehalose, Maltose, Fruktose.




Serumas pasižymi raudonio mažinimu, odos spavos suvienodinimu. Taip pat efektyviai pasitarnaus odai su padidėjusiu riebalavimųsi, bei aknės elementų susidarymo prevencijoje. Serumas lengvos konsistencijos, todėl galima naudoti ir prieš makiažą.



Veikliosios medžiagos: 10% Niacinamidas, Kristalido peptidas, Cinko PCA, Hialurono rūgštis, N-acetil gliukozaminas







Matiškumo suteikiantis gelis, skirtas mišriai, riebiai ir probleminei odai kovoti su odos riebiu blizgesiu, post-aknės dėmėmis ir uždegiminiais elementais.


Veikliosios medžiagos: Etilo linoleatas, Heksilresorcinolis, Oleanolio rūgštis, Lizofosfatido rūgštis, Niacinamidas.






Siekiant užtikrinti makismalų drėgmės pliupsnį odai, šios ampulės nustebins net patį didžiausią skeptiką.

Intensyvios priežiūros drėkinamasis koncentratas akimirksniu drėkina viršutinius odos sluoksnius, suteikia odai lygumo ir švelnumo. Po septynių naudojimo dienų oda atgauna drėgmės balansą ir tampa skaistesnė. 94,5% natūralios kilmės medžiagų. Veikliosios medžiagos: Poliglutamo rūgštis, Niacinamidas, Glicerinas

Su begaliniu rūpesčių Jūsų odai, Jolita Sičiūnaitė


LITETARŪRA:


bottom of page