top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Odos pokyčiai streso metu

Iš pradžių stresas nematomas. Jis jaučiamas.

Iki kol stresas tampa matomas plika akimi, jis jau buna stipriai pažengęs ir pridaręs negrįžtamų padarinių žmogaus sistemoje.


Šis straipsnis nebus apie kvėpavimo pratimus, apie mindset'ą ir kitus filosofinius, meditacinius įrankius, šis straipsnis bus Jums raktas į pagalbą sau arba Jūsų artimam, kuris jau naudojasi išvardintais įrankiais, bet nesidžiaugia pamatęs savęs veidrodyje.

Šiame straipsnyje atskleisiu, kaip fiziologinės reakcijos į stresą gali paspartinti tam tikrus senėjimo procesus, kokios priemonės padeda koreguoti streso padarinius.


Simpatinė nervų sistema atsakinga už organizmo „kovok arba bėk“ rėžimą, kurio dėka mes išgyvenam kiekvieną dieną. Veikiant šiam išgyvenimo rėžimui, vyksta sudėtingos cheminės reakcijos:
Išorėje: prakaitavimas, akių vyzdžių išsiplėtimas, drebulys;
Viduje: bronchų išsiplėtimas, tam kad užtektų deguonies "išnešti kailį", kvėpavimas paviršutiniškas ir greitas, pasireiškia tachikardija - širdis plaka kaip pašėlus, stengiasi iš paskutiniųjų varynėti kraują, dėl šios priežasties padidėją ir širdies tūris, tai pat padidėja ir gliukozės kiekis kraujyje.


STRESO FORMOS, SKATINANČIOS PRIEŠLAIKINIO SENĖJIMO FORMAS


  • Fizinė: galvos skausmas, įtampa

  • Psichinė: atminties problemos, nerimas

  • Emocinė: susijaudinimas, nuotaikų kaita

  • Elgesio: valgymo ir miego sutrikimai


Pagrindinės klinikinės odos senėjimo formos:
  • raukšlių susidarymas

  • hiperpigmentacija

  • elastingumo praradimas.


Oda ir jos dariniai (plaukai, nagai..) yra labai jautrūs aplinkos pokyčiams ir jautriai atsako į stresą bei nerimą. Senėjimas, kaip terminas, gali būti suskirstytas į dvi kategorijas:
  • Vidinis - fiziologiniai pokyčiai, genetika

  • Išorinis - UV spinduliuotės pasekmės, oro užterštumas, mimikos veiksniai, dietos, miego rėžimas ir bendros sveikatos būsena.



IŠORINIAI POST-STRESINIAI POKYČIAI


  • HIPERPIGMENTACIJA

Kortizolis yra pagrindinis streso hormonas, todėl jo lygio padidėjimas skatina epidermio ir plaukų folikulų keratinocitus, melanocitus ir sebocitus reaguoti per HPA ašį, išskiriant kortikotropiną atpalaiduojantį hormoną (CRH), kuris veikia priešuždegimiškai ir blokuoja ląstelių sintezę.

Tuomet melanocitai ir odos fibroblastai padidina adrenokortikotropinio hormono (AKTH) ir kortikosterono gamybą, sukuriant grandinę, kurioje vyksta melanocitų (pigmentą suteikiančių ląstelių) gamyba, tuomet sustiprėja tirozinazės procesas ir atsiranda hiperpigmentacija.


  • RAUKŠLĖS

Susidaro ten, kur sumažėja odos epidermio storis. Raukšlės gali būti:

  • Statinės - ramybės rėžime matomos raukšlės (dažnai kaltinama gravitacija);

  • Dinaminės - susidariusios dėl odos raumenų judesių, mimikavimo.

Įrodyta, jog deguonies stokojanti mitochondrija ilgaeiniui tampa pažeidžia, negeba išskirti energijos, o tai tiesiogiai sąlygoja odos barjero f-jų praradimą, odos sausumą ir raukšlių susidarymą.


  • ODOS ELASTINGUMAS

Tyrimai įrodė ir faktai veidrodyje rėkė, jog stresas stipriai pažeidžia odos apsaugines f-jas, atsiranda sausumas, diskomfortas, pleiskanojimas, oda atrodo negyvybinga, raukšlės vizualiai tapo pastabesnės ir ryškesnės.

Padidėjęs kalcio kiekis odoje dėl streso, kurį sukelia padidėjęs epinefrino kiekis, sutrikdo fibroblastų funkciją, taigi ir kolageno bei elastino sintezę, taip pat padidėjęs kalcis odą "papuošia" juodais taškeliais - inkštirais, ypatingai nosies, skruostų ir smakro srityse, stipresniais atvejais - visą kaktą. Iš praktikinės pusės galiu pasakyt, kad spausk nespaudęs, valyk nevalęs, oda įėgauna dramblio odos terminą, kai matai, bet negali nieko padaryti, nes tiesiog per giliai, o agresyvus sprendimas - tiesiog traumuos odą, paliks randus.




KOSMETOLOGINIAI SPRENDIMAI

Kosmetikos priemonės, šiuo laikotarpiu, turi atlikti tas f-jas, kurių nebegali oda atlikti pati. Viena iš svarbiausiųjų - tai lipidinio sluoksnio atstatymas.


Veido valymo priemonės turi pasižymėti švelniomis savybėmis.

Sausai, dehidratavusiai odai kuo puikiausiai tiks kreminės konsistencijos pieneliai, kurie valys dėl augalinių aliejų valomųjų savybių ir nepažeis hidrolipidinės mantijos. Esant uždegiminių elementų, spuogų atveju - vienos priemonės neužteks, ryte - kreminės konsistencijos prausiklis, vakare - gelinės konsistencijos prausiklis tam, kad būtų užtikrinamas optimalus odos pH ir neatsirastų sąlygos bakterijoms gamintis.


Antioksidantais (Vitaminas C, Koefermentas Q10, Likopenas, Vitaminas E ir Niacinamidas) turingos kosmetinės medžiagos apsaugo odą nuo išorinių grėsmių ir pažaidų, tačiau siekiant optimalaus varianto, antioksidantai, pirmiausiai, turi keliauti iš vidaus, reiškias maistas, maisto papildai turtingi antioksidantais - Jūsų pagrindinės išsigelbėjimas.

Tiesa, jautrios ir reaktyvios odos savininkai, turi labai atsargiai taikyti sintetinį Koefermentą Q10, nes stipriai išsauga atopinio dermatito grėsmė.



REKOMENDACIJOS


Pienelio tekstūra yra lengva, panaudojus ant odos nelieka riebios plėvelės – oda gali kvėpuoti. Priemonė idealiai tinka mišriai ir/arba seborėjinei odai.


Veikliosios medžiagos: saldžiųjų migdolų, lazdynų riešutų aliejai, Vitaminas F, Kviečių gemalų ekstraktas, Vitaminas E.





Pienelis skirtas demakiažui ir nešvarumams pašalinti,net švelniausiai ir jautriausiai odai.


Veikliosios medžiagos: Juka, čiobrelio ekstraktas, arbatmedžio ekstraktas, ricinos aliejus.





Paviršinis fermentinis kremas - pilingas.Pažeistą, reaktyvią odą šveisti įprastomis rūgštimis - rizikingas reikalas, tad pristatau Jums S.O.S priemonę namų sąlygomis, kurią galima naudoti ir kaip šveitiklį, ir kaip kaukę.


Užsitepus priemonę ant odos, uždėkite šiltą kompresą, po 10 - 15 min. nuimkite kompresą ir likučius nuplaukite šiltu vandeniu. Rezultatas Jums patiks ir pamilsite šią priemonę


Tinka visų tipų odai. (P.s. esant uždegimiams elementams odoje - kreipkitės, pasufleruosiu, kaip sumažinti uždegimą, "neišnešiojant" jo po visą odą)


Veikliosios medžiagos: Albuminas, hidrolizuoti pieno baltymai, kazeinas, sūris, pieno rūgštis, kalcio kazeinatas



Prausiklį rekomenduojama naudoti normaliai ir riebiai odai su polinkiais į bėrimus odai. Tai botaninis, ne šarminis valiklis, skirtas nuvalyti odą, neperdžiovinant odos. Ši prausiklį galima naudoti ir tamsios odos atstovams


Veikliosios medžiagos: Baltojo ąžuolo žievės ekstraktas, alavijo ekstraktas





Atstatomasis kremas veikia kaip antioksidantas bei stimuliuoja ląstelių regeneraciją. Tinka po lengvų cheminių šveitiklių arba labai sausai odai, kaip kaukė



Veikliosios medžiagos: retinolis, natūralus drėkinamasis kompleksas, vitaminai C, E, sezamų aliejus





Kremas maitina ir drėkina odą, aprūpina ją medžiagomis, kurios yra būtinos odos apsauginiam barjerui atstatyti bei odai nuraminti. Rekomenduojamas itin išsausėjusiai odai, kuriai trūksta maistinių medžiagų.


Veikliosios medžiagos: Vitaminas B3, Medvilnės aliejus, Makadamijų riešutų aliejus, Augalinio vaško kompleksas, Šaltalankių aliejaus ekstraktas




Šis kremas dažnai apibūdinamas kaip reaktyvios, "užsiliepsnojančios" odos kremas dėl stiprių raminųjų savybių.

Tinkamas naudoti esant priešlaikiniam senėjimui, saulės pažeistai odai, egzemai, psoriazei ir pavargusiai odai.


Veikliosios medžiagos: Dygminų aliejus, Sviestmedžių aliejus, Beta gliukanai, Moliūgų sėklų aliejus, Ramunėlių ekstraktas, Baltųjų jostrų ekstraktas, Svogūnėlių ekstraktas.



Unikalus aliejų ir natūralių veikliųjų medžiagų derinys suteikia odai sveiką spindesį ir jaunystę. Naudojant šį produktą pagerėja kolageno gamyba, sumažėja mimikos ir įsisenėjusios gilios raukšlės, matomai sustangrėja oda, jai suteikiama apsauga. Veikliosios medžiagos: Argano, saldžiųjų migdolų, simondsijų, sezamo, alyvuogių aliejai, Vitaminai E, C, rudojo dumblio ekstraktas, Acetilo heksapeptidas 8





Su begaliniu rūpesčiu Jūsų odai,

Jolita Sičiūnaitė


LITERATŪRA:


bottom of page