top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Tęsiant moteriško ciklo spuogų temą

Trumpiniai PKS ir PMS yra visiems gerai žinomi ir girdėti, naudojami, kaip paaiškinimas aplinkai: "kas šiandien vyksta su manimi".

Dėl PKS - kiek sudėtingesnė situacija, nes tai sudėtingas metabolinis ir endokrininis (skydliaukės) sutrikimas, kuris sutrikdo moters menstruacinį ciklą bei sąlgygoja spragas/ problemas su vaisingumu.

Su PMS - situacija lengvesnė, kadangi galima ją kontroliuoti, tik tam reikėtų skirti intensyvesnį simptomų malšinimo laikotarpį į 4 ciklus.


Veiksmas vyksta 4-oje fazėje: atsiranda cikliniai spuogai.


Kaip ir minėjau ankstesniame straipsnyje "Kodėl prieš ciklą nerekomenduoju atlikti invazinių procedūrų/ veido valymo?" dėl prostaglandinų ir androgenų – vyriško hormono, kuris pakeičia estrogeno ir progesterono lygį, veiklos, 2 – 7 dieną iki menstruacijų – dauguma moterų sudirgsta, tampa irzlios, suprastėja savivertė, o jeigu pamato iššokusį spuogą (-us) - išvis patrinka ! Šiuo laikotarpiu suaktyvėja skydliaukės veikla (gaminasi daugiau vyr. hormonai), išsiplečia poros, kyla uždegimai, šiurkštėja oda, todėl priežiūra privalo būti išskirtinė, lyginant su kitomis dienomis.



Kosmetologo rekomendacijos


  • JOKIŲ abrazyvių (kavos, druskos, cukraus ir kitų virtuvės ingredientų) šveitimų! Jokių !

Tavo odos pH ir taip sutrikęs, odos apsauginis sluoksnis - neveiksnus, todėl norėdama nusišveisti, privirsi košės, kuri baigsis odos deginimo, perštėjimo ir tempimo pojūčiais. Šiuo laikotarpiu reikia prisiminti apie odos mikrobiomą ir ją apsaugoti. Tam gali pasitarnauti švelnios prieomonės su probiotikais. Neturi namuose, arba nežinai, kokią priemonę įsigyti - užsuk šiuo laikotarpiu į kosmetologijos kabinetą - sutvarkysiu Tavo odą nepriekaištingai!

  • Namuose į priemonių arsenalą įsitrauk toniką - jis padės odai atgauti komforto jausmą.

Tonikai pasižymi veiksmingu ir svarbiu odos pH pusiausvyros atstatymu po to, kai po prausimo su netinkamomis priemonėmis išsibalansuoja odos rūgštingumas. Tonikas atstato odos pH iki reikiamo 4 - 4,5 pH, tam kad oda ir toliau išliktų parūgštinta, su puikiai funkčionuojančia mikrobioma, kuri išlaiko odą sveiką ir švarią. Skaityk apie tai plačiau čia.


  • Spuogų nespausti, nekrūtinti ir nejudinti! Ne!

Vietiškai ant spuogų gali naudoti tas priemones, kurios sumažina esamą uždegimą ir neutralizuoja židinį. Viena iš opcijų galėtų būti Acu Therm, kuris dėl kininio skudučio šaknies ekstrakto ir kininio cinamo aliejaus sušildo infiltratą - spuogą, suminkština riebalų kamštį, taip leidžiama poroms savarankiškai atsikratyti bakterijų, sukeliančių odos problemas. Kadangi pastarasis yra labai intensyvaus poveikio, jį galima naudoti ne dažniau kaip kartą per 24 val. Arba veido odą, pažeistas sritis pravalyti Acu - Klear valomojąja emulsija, kurios sudėtyje yra 2 % salicilo rūgšties ir cinko oksidas.


  • Jeigu pastebi, jokg labiausiai spuogai kyla plaukų augimo linijoje - pasistenk, kad plaukai mažiau kontaktuotų su oda, tegul plaukai buna švarūs ir surišti. Pagalvės užvalkalą reiktų pasikeisti kaip minimum vieną kartą per savaitę.


  • Pasirūpink žarnynu!

Daugiau gerųjų riebalų (nesočiųjų riebalų rūgščių): omega - 3 (skaityk išsamiai čia), linų sėmenys, žuvis ir pan.


Daugiau skaidulinių medžiagų - traškios daržovės.


Atsakyti šiuo perdiodu tuščių angliavandenių - jie šiuo metu didžiausias peilis ir kraujui, ir organizmui, ir tai atsiliepia odai. Jeigu kyla noras žvilgtelti į pieno produktus - stenkis vartoti be laktozės arba raugintus pieno produktus - taip išvengsi hormoninio veiklos sutrikimo.



  • Sąrašiukas į vaistinę:

Cinkas + Selenas - anti spuoginis miksas - patikrinta! Vitaminas D - jeigu kraujo rodikliai parodė deficitą!

Probiotikai (Lactobacillus rhammnosus) (apie tai plačiau čia).

Vitaminas B6 - efektyviausiai sumažina testosterono koncentraciją kraujyje, t.y. vyryšką hormoną, dėl kurio aktyvesnė riebalinių liaukų veikla.


Sunkesniu ciklinės aknės atveju rekomenduoju naudoti (bet būtinai apsilankyk pas kosmetologę, tegul profesionalė įvertina esamą odos būklę ir nustato, ar saugu, ar galima naudoti) benzoilo peroksidą ir azelainę rūgštį.




Nepamiršk kreiptis pagalbos! 🤎


bottom of page