top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

PRE/PRO BIOTIKAI

"Pošventinė oda" - tai turėtų būti naujas chaotiškos odos būklės apibūdinimas, kuomet oda išberta įvairaus pobūdžio spuogais ir spuogeliais, įvairiomis raudonomis, pleiskanojančiomis dėmėmis ir plėmais...



Apie turimos mikrobiomos/ mikrobiotos visumą ir jos reikšmę odos būklės išvaizdoje esu rašius čia: SPORTAS IR ODA , taip pat esu užsiminus, jog "kuo įvairesnė Tavo mikrobiota – tuo stipresnė odos apsauga", bet ką daryti, kuomet mikrobioma patrikusi, sutrikdyta, ir įprasti žemiški patarimai nebeveiksmingi:

nuo vieno skaudaus spuogo keliaujama per porą milimetrų prie kito skaudaus spuogo, o juk "su tokiu spuogu juk nevaikščiosiu - todėl išsispaudžiau" ir situacija veide primena karo išvakares: tu prieš spuogus sukeliančias bakterijas...



Kaip gali baigtis, kieno naudai įvartis - niekas tiksliai neatsakys, nes čia sužaidžia ir hormoninis fonas, ir antibiotikų (tabletės) vartojimas, savavališkas antibiotinių tepalų tepimas, bendra higiena, naudojamos kosmetinės priemonės ir organizmo imuninė sistema.... BET.... visuomet yra viena ir tik pagrindinė viltis - išsigelbėjimas - TAVO ŽARNYNAS!



Detalizuosiu, kas dar labiau silpnina odos (vietinį) imunitetą, tau to net nežinant, arba neatkreipiant dėmesio į tai:


1. Netaisyklingai pasirinktos odos priežiūros priemonės:

a) Prausikliai, valikliai, kurių sudėtys prasideda nuo SLS/ ALS, kitaip sakant aninjonų/ katijonų (PAM (paviršinė aktyvi medžiaga)) nuo odos visiškai pašalina natūralų sebumą, trigliceridus ir gerąsias bakterijas, kurios būtinos sveikai odos hidrolipidinėi (apsauginei) mantijai ir odos mikroflorai išlikti.












b) Kremai, kurie yra mineralinės alyvos pagrindu (žr. deš. pusėje sąrašiuką) ir kai kurie vaškai (dažniausiai gyvulinės kilmės) ant odos gali palieką super riebią plėvelę, kuri pasižymi poras kemšančiu poveikiu, todėl gerosios bakterijos "aptingsta", paleidžiamos į letargo miegą ir.. nebegali atlikti savo darbo. Todėl dažnai nusprendus pakeisti priemonę - Tavo oda nieko kito nebepriema - nes imuniteto apsaugnio nėra, jis užmigo, jis išmirė, jis buvo atleistas iš pareigų, todėl su nauju produktu tavo oda nežino ką daryti ir jį " atmeta".

2. Antibiotikai - jų tikslas viską nušluoti: ir gerą ir blogą bakteriją, kad gerosios netaptų blogosiomis, o blogosios, kad išvis neišvystų dienos šviesos, todėl imunitetas ir sistemiškai, ir vietiškai priverstiniu būdu - nusodinamas. Štai kodėl jums reikia probiotikų, kurie atkuria gerąsias bakterijas odoje ir organizme.

Dabar žodis toms, kurios savavališkai tepliojasi antibiotikų tepalais, kurių gavo iš draugės ar Facebook'o grupių:

Bakterijos įgauna atsparumą, jos gudresnės už penktoką, todėl Differin (pvz.) tepaliuko panaudojimas ant tų bakterijų, kurioms jis neveiksnus - išprovokuos dar daugiau spuogų ir lėtai, ir skausmingai bei baisiai atrodančios keliausite į Roaccutane pasaulį, kuris, galiu pastebėti - nėra panacėja. Lazeris nėra panacėja. Cheminiai šveitimai nėra panacėja. Panacėja Tavo žarnyne ir galvoje (pirmiausiai ir paskiausiai)!!! Tad prieš pradėdamos teptis antibiotikų tepaliukais, įsitikinkite, kad tas tepaliukas veiks Tavo odą kankinančias bakterijas ir jas sėkmingai nukenksmins. Negali pati - kreipkis į tą gydytoją, kuris (TIK) atlikęs kraujo ir kitus tyrimus - išrašys antibiotiką. AMEN!




PAGALBA ODAI


a) iš vidaus:


Probiotikai gyvena (daugiausiai) žarnyne, jie vadinami gerosiomis bakterijomis: laktobakterijos, bifidobakterijos, propionobakterijos...

Prebiotikai - tai probiotikų maistas, kitaip sakant, tai yra skaidulos, kurios patenka į žarnyną ir ten jomis minta gerosios bakterijos - probiotikai.

(Labai gražiai ir detaliai bei glaustai apie tai šiame straipsnyje).


*CFU (kolonijas formuojantys vienetai) vienetas parodo, kiek gyvų ir aktyvių bakterijų yra konkrečiame produkte, žinoma, šios markiruotės reikia ieškoti ten, kur apie gerąsias bakterijas yra užsiminta: kremo, vaistų, papildų... etiketėse. Bet atmink, geriausia dozė yra ta, kuri yra patikrinta ir įrodyta, kad ji turi naudos sveikatai, o ne rinkodaros džiaugsmui ir pelnui skaičiuoti.


Man asmeniškai, kaip ir visiems kitiems mirtingiesiems, kurie turi riebalines liaukas, o aš, prie visa ko dar ir riebiaodė esu, todėl spuogai, inkštirai mieliumai .... - man artima ir mylima, tai man tokiomis dienomis padeda iškrovos diena su fermentuotu maistu - raugintų kopūstų terapija Works like a charm!



b) iš išorės:


Visas probiotikų tikslas yra nuraminti odą. Probiotikai greitai numalšina uždegimą ir paraudimą tiems, kas turi jautrią odą, rožinę (rozacėją). Kiti tyrimai rodo, kad probiotikai veiksmingi kovotojant su spuogais – pirmiausiai, jie iš tikrųjų drėkina odą, o dauguma spuogų sprendimų (benzoilo peroksidas, aha/bha rūgštys) džiovina odą, palikdami Sacharos dykumą veide, o tai provokuoja odą saugotis gaminant dar didesnį riebalų (sebumo) kiekį ir įsijungia uždaras ratas. Be to, jie padeda odą prisotinti drėgmę, išlygina visas smulkias mimikos ir esamas raukšles.


Kremų, losjonų ingredients list'e žemiau nurodyti ingredientai įrodo, jog Tavo priemonėje yra probiotikų:

Ksilitolis

Ramnozė

Gliukomananas

Oligosacharidai

Lactococcus fermento lizatas

Lactobacillus fermentas

Bifida ferment lizatas

Streptococcus thermophilus fermentas

Saccharomyces fermento filtratas

Jogurtas

Pagal odos būklės problemas skirstomi šie ingredientai:


  • Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus lysates and Lactobacillus plantarum –

PRIEŠMIKROBINIS VEIKIMAS: aknės kankinamos odas kremai, prausikliai;


  • Lactobacillus delbreuckii and Lactobacillus casei lysates –

PRIEŠUŽDEGIMINIS,RAMINAMASIS VEIKIMAS: uždegiminių odos reakcijų slopinimo kremai, losjonai, tonikai;


  • Lactobacillus rhamnosus lysates –

UV APSAUGA, ŠVEITIMAS, DRĖKINIMAS (pieno rūgšties veikimas): saulės apsauginiai kremai, tonikai, losjonai, serumai; Anti-aging kremai; Paakių kremai;


  • Streptococcus thermophilus –

REAKTYVIOS, JAUTRIOS ODOS RAMINIMAS: drėkinamieji geliai, serumai ir muilai;


  • Lactobacillus paracasei –

NUO PLEISKANŲ: šampūnai;


  • Streptococcus thermophilus YIT 2084 –

DRĖGMĖS UŽTIKRINIMAS (stimuliuoja hialurono rūgšties sintezę odoje): drėkinamieji serumai, kremai, anti-aging kremai;





Literatūra:


bottom of page