Estetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė
Super išplėstinis kursas apie Vit. A
Kuomet socialiniuose tinkluose buvau padarius mini apklausą apie skirtumus, panašumas ir pagrindines žinias ir gavau rezultatus, kurie paskatino suregzti šį straipsnį, maniau, bus greitai ir lengvai suvokiama, bet aibė naujų tyrimų, naujų mokslinių atradimų ir pažengusios kosmetologijos - supratantu, kad šis straipsnis bus sudėtingesnis tiems, kurie profesionaliai nesprendžia odos problemų, bet... nepamirškime, visa Odos Ministerija edukacinė erdvė skirta Jūsų sveikatai ir naudai: atskirti pelus nuo grūdų, renkantis kosmetinę priemonę ar specialistą. Važiuojam!
Apžvelgiamos šios dalys:
Karotinas ir karotinoidai
Retonolis ir retinoidai
Retinoinė rūgštis
Receptūros odos problemoms spręsti
Kosmetinės priemonės, kurios neturi tarpusavio darnos

Karotinas ir karotinoidai
Karotinas (augalinė kilmė) ir karotinoidai yra dviejų rūšių fotosintezės pigmentai, randami vaisiuose, daržovėse, dumbliuose ir fotosintetinėse bakterijose. Karotino molekulinėje formulėje nėra deguonies atomo, tačiau jie sugeria šviesą ultravioletiniuose, violetiniuose ir mėlynuose diapazonuose, išskirdami oranžinę arba raudoną spalvas.
Karotino pavyzdžiai:

β-karotinas - gamina vitaminą A.
Nauda: sumažina medžiagų apykaitos ligų riziką vyrams β-karotino šaltiniai: mangai, papajos, morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, kopūstai ir moliūgai.
α-karotinas - taip pat gamina vitaminą A.
Nauda: užkirta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.
α-karotinas šaltiniai: moliūgai, morkos, pomidorai, mandarinai, žieminiuose moliūguose ir žirniai.
Likopenas (apie jį buvo apžvelgta straipsnyje, kaip išsaugoti įdegį ilgiau, skaitykite čia).
Šaltiniai: arbūzai, pomidorai, greipfrutas
.
Visi karotinai sumažina plaučių vėžio riziką.
Karotinoidas yra tetraterpenoidas, organinis pigmentas, kurį gamina tik fotosintetiniai organizmai, įskaitant augalus, dumblius ir bakterijas.
Karatinoidas vaisiams ir daržovėms suteikia ryškiai raudoną, oranžinę ar geltoną spalvą. Nors jis nėra sintetinamas organizme, bet visvien atlieka svarbią funkciją organizme: tai labai stiprus antioksidantas, kuris neutralizuoja laisvuosius piktuosius radikalus, dėl šios priežasties, jiems suteikta garbė vadintis „priešvėžiniais“.
Karotinoidų tipų yra keli: ksantofilas ir zeaksantinas.

Šie du atsakingi už geltonąją dėmę žmogaus akies tinklainėje.
Nuo mažų dienų esate girdėję, jog norint stiprinti akis – būtina vartoti vitaminą A, kodėl?
Centrinėje tinklainės dalyje yra getonoji dėmė, kuri atsakinga už regėjimą: ji paverčia šviesą ir vaizdus, patekusius į akį, nerviniais signalais ir siunčia į smegenis. Geltonoji dėmė apsaugo akies tinklainę nuo mėlynos šviesos.

Didžiausias ultravioletinių ir mėlynos šviesos spindulių šaltinis, neabejotinai, yra saulė.
Bet ir dabar, kuomet skaitote šį straipsnį, Jūsų akys veikiamos mėlynos spalvos: mobilieji telefonai, planšetės, kompiuteriai, plokščiaekraniai televizoriai, taip pat pridėsiu tokius dirbtinius šaltinius: dienos šviesos (fluorescencinės) bei LED taupiosios lemputės.
Šaltiniai: špinatai, ropių žalumynai, vasariniai moliūgai, moliūgai, paprika, geltoni vaisiai, avokadas ir kiaušinio trynys.
Karotinoidų sulyginimas su karotinu: karotinas yra labiau oranžinės spalvos – morka , o ksantofilas - labiau geltonos spalvos - paprika. Dar viens pagrindinis skirtumas tarp karotino ir karotenoido: karotine nėra deguonies, tuo tarpu karotenoidas yra organinis pigmentas, naudojamas kaip papildomas pigmentas fotosintezėje.
Retinolis ir retinoidai
Retinolis yra specifinė vitamino A forma (gyvūninė kilmė), kuri natūraliai gaminasi jūsų kūne. Kai jis naudojamas lokaliai, Jūsų odos fermentai retinolį paverčia ➡ retinaldehidu, o vėliau ➡ retino rūgštimi.
Retinoidai paprastai reiškia stipresnius, receptinio lygio vaistus, tokius kaip tretinoinas (bendrinis Retin-A pavadinimas), tazarotenas ir adapalenas (Differin 0,1 %).
Tiek retinolis, tiek retinoidai yra vitamino A dariniai, kurie galiausiai virsta retinoine rūgštimi.
Kur turėtų būti krepiamas didžiausias dėmesys, vartojant APSKRITAI vitaminą A?
Pagrįsti tyrimai parodė, jog didelis retinoidų (gaunamų iš vitamino A) kiekis maiste gali turėti