top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Super išplėstinis kursas apie Vit. A

Kuomet socialiniuose tinkluose buvau padarius mini apklausą apie skirtumus, panašumas ir pagrindines žinias ir gavau rezultatus, kurie paskatino suregzti šį straipsnį, maniau, bus greitai ir lengvai suvokiama, bet aibė naujų tyrimų, naujų mokslinių atradimų ir pažengusios kosmetologijos - supratantu, kad šis straipsnis bus sudėtingesnis tiems, kurie profesionaliai nesprendžia odos problemų, bet... nepamirškime, visa Odos Ministerija edukacinė erdvė skirta Jūsų sveikatai ir naudai: atskirti pelus nuo grūdų, renkantis kosmetinę priemonę ar specialistą. Važiuojam!


Apžvelgiamos šios dalys:

Karotinas ir karotinoidai

Retonolis ir retinoidai

Retinoinė rūgštis

Receptūros odos problemoms spręsti

Kosmetinės priemonės, kurios neturi tarpusavio darnos

Karotinas ir karotinoidai


Karotinas (augalinė kilmė) ir karotinoidai yra dviejų rūšių fotosintezės pigmentai, randami vaisiuose, daržovėse, dumbliuose ir fotosintetinėse bakterijose. Karotino molekulinėje formulėje nėra deguonies atomo, tačiau jie sugeria šviesą ultravioletiniuose, violetiniuose ir mėlynuose diapazonuose, išskirdami oranžinę arba raudoną spalvas.


Karotino pavyzdžiai:

  • β-karotinas - gamina vitaminą A.

Nauda: sumažina medžiagų apykaitos ligų riziką vyrams β-karotino šaltiniai: mangai, papajos, morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, kopūstai ir moliūgai.


  • α-karotinas - taip pat gamina vitaminą A.

Nauda: užkirta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

α-karotinas šaltiniai: moliūgai, morkos, pomidorai, mandarinai, žieminiuose moliūguose ir žirniai.


  • Likopenas (apie jį buvo apžvelgta straipsnyje, kaip išsaugoti įdegį ilgiau, skaitykite čia).

Šaltiniai: arbūzai, pomidorai, greipfrutas


.

Visi karotinai sumažina plaučių vėžio riziką.

Karotinoidas yra tetraterpenoidas, organinis pigmentas, kurį gamina tik fotosintetiniai organizmai, įskaitant augalus, dumblius ir bakterijas.


Karatinoidas vaisiams ir daržovėms suteikia ryškiai raudoną, oranžinę ar geltoną spalvą. Nors jis nėra sintetinamas organizme, bet visvien atlieka svarbią funkciją organizme: tai labai stiprus antioksidantas, kuris neutralizuoja laisvuosius piktuosius radikalus, dėl šios priežasties, jiems suteikta garbė vadintis „priešvėžiniais“.


Karotinoidų tipų yra keli: ksantofilas ir zeaksantinas.

Šie du atsakingi už geltonąją dėmę žmogaus akies tinklainėje.

Nuo mažų dienų esate girdėję, jog norint stiprinti akis – būtina vartoti vitaminą A, kodėl?

Centrinėje tinklainės dalyje yra getonoji dėmė, kuri atsakinga už regėjimą: ji paverčia šviesą ir vaizdus, patekusius į akį, nerviniais signalais ir siunčia į smegenis. Geltonoji dėmė apsaugo akies tinklainę nuo mėlynos šviesos.


Didžiausias ultravioletinių ir mėlynos šviesos spindulių šaltinis, neabejotinai, yra saulė.

Bet ir dabar, kuomet skaitote šį straipsnį, Jūsų akys veikiamos mėlynos spalvos: mobilieji telefonai, planšetės, kompiuteriai, plokščiaekraniai televizoriai, taip pat pridėsiu tokius dirbtinius šaltinius: dienos šviesos (fluorescencinės) bei LED taupiosios lemputės.


Šaltiniai: špinatai, ropių žalumynai, vasariniai moliūgai, moliūgai, paprika, geltoni vaisiai, avokadas ir kiaušinio trynys.


Karotinoidų sulyginimas su karotinu: karotinas yra labiau oranžinės spalvos – morka , o ksantofilas - labiau geltonos spalvos - paprika. Dar viens pagrindinis skirtumas tarp karotino ir karotenoido: karotine nėra deguonies, tuo tarpu karotenoidas yra organinis pigmentas, naudojamas kaip papildomas pigmentas fotosintezėje.

Retinolis ir retinoidai

Retinolis yra specifinė vitamino A forma (gyvūninė kilmė), kuri natūraliai gaminasi jūsų kūne. Kai jis naudojamas lokaliai, Jūsų odos fermentai retinolį paverčia ➡ retinaldehidu, o vėliau ➡ retino rūgštimi.


Retinoidai paprastai reiškia stipresnius, receptinio lygio vaistus, tokius kaip tretinoinas (bendrinis Retin-A pavadinimas), tazarotenas ir adapalenas (Differin 0,1 %).

Tiek retinolis, tiek retinoidai yra vitamino A dariniai, kurie galiausiai virsta retinoine rūgštimi.

Kur turėtų būti krepiamas didžiausias dėmesys, vartojant APSKRITAI vitaminą A?

Pagrįsti tyrimai parodė, jog didelis retinoidų (gaunamų iš vitamino A) kiekis maiste gali turėti teratogeninį poveikį kūdikiui esančiam po motinos širdimi, o tai paprasčiausiai reiškia: vartojant daug vitamino A (visomis jo formomis) atsiranda didelė vaiko nenormalios raidos rizika.


Įvairūs retinoidų tipai yra šie:


  • Retinolio esteriai

  • Retinolis

  • Retinaldehidas

  • Retino rūgšties esteriai

  • Adapalenas

  • Tretinoinas

  • Tazarotenas

  • Trifarotinas

  • Izotretinoinas


Nesvarbu, kokį retinoidą pasirinksite, savo odos priežiūros, jūsų oda gali naudoti TIK aktyviąją vitamino A formą - retinoinę rūgštį.

Retinoinė rūgštis


Retinoinė rūgštis jungiasi su retinoidų receptoriais mūsų kūne, kur ji normalizuoja ląstelių atsinaujinimo ir ląstelių atstatymo procesus - vyksta regeneracija. Štai kaip retinoidai efektyviai veikia raukšlių, pigmentacijų dėmių aplinkoje.


Stipriausi retinoidai, įskaitant tretinoiną ir izotretinoiną, yra gryna retinoinė rūgštis. Taigi, biologiškai aktyviausi retinoidai iškart parodys Jums ryškų poveikį odai ir dažnu atveju ir šalutinius. Štai kodėl retinoinės rūgšties gydymas galimas tik su receptu.


Truputis chemijos žinių, kurie plačiau ir aiškiau sudelios Jums informaciją:

Pirmas žingsnis: Retinaldehidas yra tiesioginis retinoinės rūgšties pirmtakas. Jis virsta retinoine rūgštimi 11 kartų greičiau nei pats ponas retinolis, ir teigiama, kad jis yra 20 kartų stipresnis nei retinolis.

Antras žingsnis: Retinolis pirmiausia virsta retinaldehidu, o po to iš retinaldehido virsta retinoinė rūgštimi. Trečias žingsnis: Retinolio esteriai virsta retinoliu, tada iš retinolio į retinaldehidą ir galiausiai iš retinaldehido į retinoinės rūgšties.


Receptūros odos problemoms spręsti

Retinoliai, kuriuos lengvai galima įsigyti prekyboje vietose, mass market prekybcentriuose, turi mažesnę aktyvaus retinoinės rūgšties koncentraciją, nei profesionalios priemonės.


Retinoidai viena iš odos priežiūros sudedamųjų dalių, kurios ekspertai nerekomenduoja nėščioms moterims!! Kai kurie tyrimai parodė, kad vartojant dideles vitamino A dozes nėštumo metu, gali būti pakenkta negimusiam vaikui. Ir žinomi, kad geriamieji retinoidai, tokie kaip izotretinoinas (receptinis spuogų gydymas, anksčiau parduodamas prekės ženklu Accutane), sukelia apsigimimus

Retinaldehidas yra toks pat efektyvus kaip ir retinoinė rūgštis, gydantis saulės pažeistą odą ir turi mažiau šalutinių poveikių.

Kiti tyrimai įrodo, kad jis retinaldehidas pagerina odos stangrumą ir elastingumą, atstato UVA sukeltus pažeidimu, mažina raukšles, nasolabialines raukšles ir "žąsies kojeles". Retinaldehidas taip pat efektyvus esant spuogams, nes veikia antibakteriškai ir padeda sureguliuoti ląstelių proliferaciją (dauginimąsį).


Retinolio esteriai yra švelniausi iš visų retinoidų, todėl jie tinkamiausi: jautriai, reaktyviajai odai ir visiems, tiems, kurie nori švelnaus poveikio, kuris nesukels jokio dirginimo.


Bendri ir labai dažni pojūčiai, naudojant vitamino A preparatus


Deginimas, ėlimas ir niežėjimas, bei intensyvesnis (įvairaus stiprumo) pleiskanojimas, nes jis spartina ląstelių regeneraciją, o tai leidžia viršutiniam odos ląstelių sluoksniui greičiau subręsti ir atsistatyti. Patarimas ir įžvalgos: retinoidas adapalenas („Differin“ gelis) yra labiau odos toleruojamas nei visų kitų receptinių retinoidų.

Kosmetinės priemonės, kurios neturi tarpusavio darnos

Atminkite dabar tik du pagrindinius ingredientus, kurių NEGALIMA naudoti kartu, t.y. tuo pačius periodu, kai naudojate retinoidus:

Benzoilo peroksidas ir alfa hidroksi rūgštys (visos) !!!!

Nes šie, neutralizuoja retinoidus, o tai reiškia: pirma, oda nesupranta, kas darosi - todėl kelia paniką (raudonas, perštintis, itin stipriai pleiskanojantis, šlapiuojantis veidas), antra - pinigų švaistymas.



Nepriklausomo eksperto patarimas: jeigu, Jūs pasakysite savo kosmetologui, jog naudojate Vitamino A preparatus (tepamus, vartojamus, kuriuos paskyrė daktaras gydymo tikslais) ir jis Jums pasiūlys rūgštinę (AHA rūgščių) procedūrą (pvz. valymą), padėkokite už laiką - ir išeikite!


Padarysite sau ir savo odai didelę paslaugą ir dovaną! ❤ Šaltiniai:

bottom of page