top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Odos tekstūra ir (pa) kitimai ir jos išvaizda

Yra tik dvi grupės, kurios nusako odos tekstūrą:

vidinė - įtakojanti epidermio išvaizdą;

išorinė - nurodanti dermos būklę.

(Ši tema, iš tiesų, labai plati ir labai svarbios net ir mažiausios smulkmenos, bet stengsiuos neišsiplėsti ir būti aiški.


Esant poreikiui, visuomet, galite brukštelti mintis, užklausas ir pan. man, užpildžius registracijos formą). Pradėkime nuo išorės faktorių, kad suprastume, kodėl mūsų oda atrodo būtent taip, kaip atrodo ir ką reiktų daryti, kad pagerėtų odos kokybė ir būklė.

Keratinocitai - tai suragėjusios (mirusios) epidermio ląstelės, kurios keliauja nuo bazalinio link raginio sluoksnio - nenutrūkstamai.


Taip romantiškai: gimsta, auga - bręsta ir miršta.

Korneocitas turi šešiakampio formą, dėl pastorosios ypatumų, glaudžiai susijungia su kitais korneocitais korneodesmosomomis. Atlieka apsauginę funkciją, tačiau, apsaugą būtina kontroliuoti, tad neesant pakankamam šio ryšio suardymui - atsiranda odos būklės pablogėjimas, pasireiškiantis hiperkeratoze, kuri paskatina atvirų ir uždarų komedonų atsiradimą.


Keratinocitų atsinaujinimas (regeneracija) ir deskvamacija, tai funkcijos, kurios įtakoja odos paviršiaus (to)lygumą. Kai sutrinka korneocitų atsisluoksniavimas, odoje matomas ir jaučiamas"pleiskanojimas", kuris gali būti pašalintas lengvu šveitimu arba gydymu,


Vidinis faktorius. Už odos išvaizdą ir tekstūrą atsakingas netik epidermis, bet ir derma, kurioje vyksta ląstelių atsinaujinimo procesai ir audinių formavimasis.


Odos (to)lygumas priklauso nuo elastino - kolageno skaidulų kokybės.

Žemiausiame epidermio ir dermos lygiuose, nuolatos vyksta intensyvūs ląstelių virsmai, todėl Jūs privalote išsaugoti budrumą ir suprasti, kokį poveikį gali turėti kosmetinė manipuliacija ląstelių dalijimusį ir šių sluoksnių funkcijoms, nes per didelė, arba per silpna stimuliacija gali paskatinti būtent tą odos būklę, kuri Jūsų nedžiugina.


Atsakymų lentelė:


bottom of page