• Jolita Sičiūnaitė

Rugiagėlių ekstraktas [Centaurea cyanus ekstraktas]

Lietuviškų rugių laukai su rugiagelių mėlio jūra.. Man tai gražiausias vasaros horizontas, atgaiva akims ir sielai, bei neišpasakytas naudingumas veido odai.

Ypatingai tai odai, kuri reikalauja intensyvios tonizacijos pvz. esant akių pabrinkimui, veido patinimui, regeneracijos, priešuždegiminio bei aktyvaus antibakterinio veikimo.


Cheminė augalo dalių analizė atskleidė, jog augale yra: flavanoidų, antocianinų, fenilpropano junginių, aromatinių rūgščių, fenolkarboksi rūgščių, aminorūgščių, cukrų, indolo alkaloidų, mineralų ir mikroelementų.

Fitoterapijoje (gr. phyton – augalas, gr. therapeia – gydymas) rugiagelių žiedų galvos naudotos akių uždegimams gydyti, nes ekstraktuoti polisacharidai turi stiprių priešuždegiminių savybių, kurie "nuginkluoja" uždegimo mediatorių.

Šiuos polisacharidus sudaro galakturono rūgštis, arabiozė, gliukozė, ramnozė ir galaktozė. Būtent šios sudedamosios dalys suteikia polisacharidams aktyvių savybių, apsaugant odą, atstatant jos pažaidą, hidrolipidinę mantiją, kuri apsauga nuo drėgmės netekimo ir nuo kenksmongos aplinkos, bakterijų ar/ ir virusų pažaidos, išsaugant odą vientisą, lygią ir sveiką ir ilgiau jaunatišką.


Mažoje ir trapioje gėlelėje - turtų gausa !!!!!


Rugiagelės atsiradimas datuojamas jau nuo IV tūkst. prieš mūsų erą Egipte, kur buvo suteiktas jai gyvybės ir vaisingumo simbolis, dėl panašumo į mėlynąjį lotusą [Nymphaea coerulea].

Pagal graikų mitą, Achilas buvo sužeistas Pario užnuodyta ietimi, o jo žaizda buvo išgydyta naudojant rugiagėles.

Rugiagelės pavadinimas buvo suteiktas dėl ryškiai žydros spalvos. Paprastas pavadinimas „Rugiagėlė“ kilęs iš to, kad augalas laukiniame lauke auga Pietų Europos grūdų laukuose. Krikščioniškoje simbolikoje rugiagėlė tapo Dangaus karalienės Marijos ir Kristaus simboliu.



KOSMETOLOGIJA


Nuo seno rugiagelių gėlės buvo naudojamos gydant nedideles žaizdeles. Jos yra valgomos ir vartojamos arbatų mišiniuose. Visai neseniai rugiagėlės buvo perkeltos į kitą lygį: rugiagelių vandenuo. Taip prasidėjo nauja- sveikatingumo ir grožio evoliucija: ekstrakte esantys polifenoliai, antocianinai ir flavonoidai pasižymi vertinga nauda odai ir plaukams.

Kosmetinių priemonių gamintojai rugiagėlių ekstraktą naudoja dėl savo tonizuojančių, sutraukiančių ir odą švelninančių savybių. Žieduose begalės flavanoidų ir antocianų, o šie, kaip žinia, labai stiprūs natūralūs antioksidantai, kurie saugo odą nuo laisvųjų radikalų ir šių pažaidos.



Pritaikomumas:

  • Rugiagėlių vanduo akimirksniu sumažina paakių patinimus bei paburkimus. Kas mėgsta netradinės medicinos praktikas: labai naudingi nuoviro kompresai pavargusioms akims, kurios pasižymi jautrumu, ašarojimu, smėlio pojūčiu akyse. *Norėčiau pastebėti, jog konjuktyvitas lengvai pasiduoda rugiagėlių ekstraktui.

  • Jautri ir sudirgusi oda puoselėjama rugiagėlių vandeniu užtikrins greitą nuraminimą, nes rugiagelės turi stiprių priešuždegiminių savybių, todėl rugiagėlių vandens tonikas - puikiausia išeitis akimirksniu nuraminti sudirgusią odą.

  • Dėl tonizuojančių augalo ekstrakto savybių galima kuo puikiausiai koreguoti odos spalvos netolygumą, atsiradusiį dėl senėjimo pakitimų.

  • Dėl priešuždegiminio poveikio, rugiagėlių vanduo puikiai pasitarnauja aknės spuogų kankinamai odai: sumažina lokalų uždegimą ir šauniausia prevencija post-aknės dėmėms atsirasti. Vasaros sezonu - po perteklinių saulės vonių - esant odos nudegimams.



Šaltiniai:

Peržiūrų: 2

KONTAKTAI

Kontaktinis telefonas: +370 (600)16588

el. paštas: info@odosministerija.lt


Vilnius​, Lietuva

Visos teisės saugomos 2020 ©.  Odos Ministerija