top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Bakučiolis: Lazdyninis svirulis [Psoralea corylifolia]

Kai kalbama apie anti - aging pagrindinį ingredientą - visi supranta, kad kalba eina apie karalių Retinolį. Kuris, esant aknės susirgimams, veikia priešuždegimiškai, esant senėjimo korekciniams motyvams - skatina ląstelių regeneraciją, šviesina pigmentines dėmes, mažina raukšles ir raukšlių gylį.

Tuo pat metu žinoma, jog retinolis "uždraustas vaisius" besilaukiančioms būsimoms mamytėms, įvairiais atvejais - paaugliams, aktyvios saulės laikotarpiu (plačiau ir detaliau skaitykite čia), tai ką tuomet naudoti, kuomet norisi turėti jaunatvišką ir sveiką odą "draudimo laikotarpiu"? Analogą, kuris, kaikuriais atvejais, netgi geriau toleruojamas odos.

Mažas augalėlis paplitęs Indijos lygumose, plačiai naudojamas Ajurvedoje ir Kinų tradicinėje medicinoje nuo įvairių negalavimų: pradedant alopecija, baigiant psoriaze ir egzema. Šis, vidutinio dydžio augalėlis, savyje slepia didelią galią įvairių bioaktyvių junginių: kumarinus, flavanoidus ir meroterpenus. Mums svarbiausi pastarieji, nes būtent jie suteikia augalui tokių savybių, kuriuos giria mokslininkai ir gyduoliai.

Bakučiolis yra meroterpeno fenolis*, kurio gausu augalų Psoralea corylifolia (Linn) sėklose (babchi) ir lapuose.*Meroterpenas yra cheminis junginys, turintis dalinę terpenoidų** struktūrą. **Terpenoidai – didelė ir įvairi natūraliai aptinkamų organinių junginių grupė. Pagal cheminę struktūrą, karotinoidai priklauso terpenoidų grupei.



SVEIKATOS IŠSAUGOJIMAS


Tyrimai rodo, jog bakučiolis naudingas apsaugant širdį nuo hipertrofijos; kepenis - nuo oksidacinio streso ir uždegimo. Be to, bakuchiolis slopina skrandžio, krūties ir odos vėžinių ląstelių dauginimąsį. Jis taip pat sumažina trigliceridus bei gliukozės kiekį kraujyje, todėl gali būti naudojamas diabeto kontrolėje.



KOSMETOLOGIJOS ATRADIMAS


Atsižvelgiant į bakučiolio antioksidacinį, priešuždegimininį, antibakterinį bei anti-aging poveikį kūno organams, nesunku įsivaizduoti, kokių nuostabių rezultatų galima pasiekti veido priežiūroje.


Lyginant su retinoliu, (po lopo testo) - bakučiolis nustebino mažesniu odos pleiskanojimu ir geresne odos tolerancija, nes po aplikacijos oda nebuvo sudirgusi ir įjautrinta.


Derinant bakučioli su salicilo rūgštimi (BHA) - sėkmingai išsprendžiamos aknė problemos: uždegiminiai elementai sumažėja 70%. Ištirtas ir šių dviejų ingredientų veiksminguas pagal koncentraciją: 1% bakučiolio - spuogų sumažėjo apie 57%, o 2% salicilo rūgšties spuogai sumažėjo tik apie 48%. Tad šių dviejų ingredientų sinergija - nenuginčyjama, saugi ir veiksminga.


Sprendžiant dermatologines problemas, bakučiolį saugu kombinuoti su benzoilo peroksidu, tretinoinu, retinoliu ir antibiotikais.



PRAKTINIS PRITAIKOMUMAS


  • Išlygina odos atspalvį: bakučiolis giliai įsiskverbia į odą, todėl geba padėti sumažinti tamsias odas, netolygų odos atspalvį ir hiperpigmentaciją.

  • Sumažina raušlių išraiškingumą: panašiu poveikiu kaip ir retinolis, bakučiolis nurodo ląstelėms gaminti kolageną, todėl oda atrodo putlesnė - raukšlės mažiau matomos.

  • Nesukelia išsausėjimo ir sudirginimo: retinolis turi polinkį sukelti odos sausumą - pleiskanojimą, kartais sudirgina odą, bet bakučiolis veikia švelniau ir nesukelia odos dirglumo.

  • Pagreitina odos regeneraciją: bakučiolis siunčia ląstelėms signalus, kad būtų stimuliuojamas kolagenas bei greitinama ląstelių regeneracija.

  • Naudoti du kartus per dieną: nepriklausomai nuo sezono ar paros laiko, bakučiolį saugu naudoti bet kuriuo metu.

  • Tinka visiems odos tipams: kadangi veikimas jo švelnus, visi odos tipai puikiai ir draugiškai jį toleruoja.

  • Padeda nuraminti ir atstatyti odą: skatindamas ląstelių aktyvaciją ir apykaitą - padeda atsistatyti pažeistoms ląstelėms iš vidaus.


Šaltiniai:

  1. Skin Solution with Solubilized Bakuchiol https://www.freepatentsonline.com/y2018/0064777.html

  2. Psoralea corylifolia L: Ethnobotanical, biological, and chemical aspects: A review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6006

  3. Bakuchiol: A newly discovered warrior against organ damage https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661818316426

  4. Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24471735/

  5. Antioxidant Activity of Bakuchiol:  Experimental Evidences and Theoretical Treatments on the Possible Involvement of the Terpenoid Chain https://pubs.acs.org/doi/10.1021/tx034082r

bottom of page