top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Odos paruošimas injekcijoms taikant limfodrenažą


Jau minėjus esu, jog turiu nestandartinius darbo protokolus - pradžioje anamnezė, poto veido odos analizė, tuomet limfodrenažas ir tik tada prasideda procedūra.


Viskas prasidėjo nuo 17 amžiuje italų gydytojo Gasparo Aseli (Gaspare Aselli), kuris audiniuose atrado tinklą, kuris pašalina nereikalingas medžiagas iš organizmo. Po kurio laiko, šios žinios buvo panaudotos masažo technikos sukūrimui.


1930 m. Daktaro Emilio Voder (Emil Vodder) ir jo žmonos Estridos Voder (Estrid Vodder). Apie juos ir jų veiklą būtinai pasiskaitykite čia Emil Vodder - His Life and His Life Work. Jų abiejų ir limfodrenažo atsiradimo istorija nuostabi ir kas svarbiausia, jų sukurta mokykla visdar ruošia specialistus.


Apie limfodrenažo naudą žinote Jūs ne ką mažiau, nei aš, tik daugeliu atveju ir dažnu atveju, ši masažo technika yra nurašoma. O veltui! Daugumoje mano klientų, kreipiasi į mane veido masažo, kad būtų juo intensyvesnis, kuo stipresnis, kad jaustųsi, jog buvo masažuojamas veidas - reiškias judesiai stiprūs, energingi, super tonizuojantys, veido oda iš sveiko rausvumo keičiasi į intensyviai raudoną spalvą, veido raumenyse jaučiasi pulsacija,,,, "Uh, masažas kaip reikiant, būtent to man ir reikėjo." Ne, nereikėjo!

Kitą dieną (po tokio masažo) veido oda pabrinkusi, ištinusi, paakiai lyg migdolų riešutai, na pripažinkit, grožio neprideda, o ir naudos - taip pat.

Kodėl taip įvyksta? Nes neteisingai atliekama masažo technika, kuri prieštarauja organizmo veiklai: kraujotaka: kapiliarai, kraujagyslės, limfa: metabolitų, skysčių pasišalinimui... organas oda ir odos raumenyse nėra paruošti "darbui", kurį jį privertėt jėga išdirbti.

Veidas tai ne užpakalis!

Čia galioja savo taisyklės, jeigu joms nepaklūstate - gaunate: bėrimus, patinimus, ištinimus, mėlynes, raumenų atrofaciją, raumenų aptirpimą, veido trišakio nervo uždegimą ir aibę kitų dalykų... na vienas iš labiausiai popoliarių pasekmių: anti - senėjimo atvirkštinis variantas.


Atvykote masažo, su tikslu "atjaunėt", o "pasenote" : oda nukaro, raukšlės išryškėjo, atrodo labiau ištysusios... na juk ne šitokio rezultato tikėjotės ir nusivylusios pasibeldėt į injekcines procedūras. O jums tereikėjo rasti specialistą, kuris nuosekliai jus "ištyrinės" ir pritaikys individualią masažo programą, o ne vienkartinį, daug žadantį atjauninimo masažą.


šaltinis: https://aestheticsjournal.com/feature/lymphatic-drainage-in-facial-aesthetics
Limfmazgiai

Ką daro limfa?

Ši filtruoja organizmo skysčius prieš įfiltruodama tai į mūsų kraujotaką.

Jos tikslas iš kraujo: pristatyti deguonį, maistines medžiagas, hormonus į kūno statybines ląsteles.

Kitaip sakant pagrindinė limfos funkcija - palaikyti organizmo imuninę sistemą.


Išilgai limfinių kraujagyslių pasiskirstę taškai,vadinami - limfmazgiais (nurodyti paveiksle). Juose "slepiasi" liaukocitai (imuno sistemos apsauga - baltieji kraujo kūneliai) ir šie filtruoja limfą, kuri atneša tam tikrą informaciją iš gretimų organų. Filtruodami limfą, limfmazgiai, naikina limfos skystyje nešiojamus mikrobus ir perteklinį skystį iš ląstelinio audinio grąžina į veninę kraujotaką, taip sumažina bet kokią edemą (skysčių kaupimasis tarpląsteliniame audinyje) atsiradusią po traumo, uždegimo arba kito poveikio.


Truputį žemiau apžvelgsiu, kodėl po veido injekcijų, lazerio procedūrų, skirtų odos kapiliarams šalinti, atsiranda patinimas.

Limfos drenažo technika


Daktarų Voder technika pasižymi švelniai banguojančiais ir sukamaisiais judesiais su lengvu spaudimu, kuris matuojamas iki 30mmHg gyvsidabrio stulpelyje (būtent tais pačiais matavimo vienetais, kaip tikrinamas kraujo spaudimas).


Šie judesiai atkartoja natūralų limfos tekėjimą, todėl organizmo draugiškai toleruojami ir neiššaukia šalutinių komplikacijų, bei pagreitina ir pagerina žalingų produktų iš kraujo, organizmo pasišalinimą bei esančio patinimą, dėl. pvz. skyščių kaupimosį (kas atsiranda dėl sutrikusios limfotakos) pasišalinimą.

Odos užpildai, gali sukelti vietinį arba bendrą veido patinimą, nes užkemša limfmazgius ir kraujagysles, dėl šios priežasties, pratekėjimas neįmanomas, skysčiai, kurie cirkuliuoja organizme, negali pratekėti ir jie pradeda kauptis būtent toje vietoje, kur yra pažaida.


Kodėl?

Nes pažeistos ląstelės išskiria uždegiminius ir alerginius mediatorius (histaminas, prostoglandinai), dėl kurių iš kraujagyslių išteka skytis ir šis skatina vietinį patinimą. Todėl, jeigu jau nusprendėte apsilankyti pas estetikos specialistą, atlikite kelias procedūras/ kursą limfodrenažinio masažo, taip Jūs ilgiau džiaugsitės investuotu rezultatu. Kaip mano praktika rodo, patinimas, dėl injekcinių procedūrų dingsta iki dviejų savaičių.


Dėmesio! Ši technika negalima tiems, kurie turi limfotakos problemas, pvz. limfedema (plačiai ir gražiai aprašyta: Limfodrenažinio masažo efektyvumas celiulito paveiktai odai.


Kaip sau padėti namuose?

Masažo linijos

Pamenate, kurie lankotės pas mane procedūrose, jog limfodrenažą pradedame nuo... kvėpavimo, kvėpavimo pilvu.


Kodėl įkvėpiant reikia išpūsti pilvą, o išpučiant į traukti? Gilus kvėpavimas yra svarbi jūsų pačių rūpinimasis savimi, nes jis veikia kaip siurblys. Ši "siurbio pompa" padeda limfmazgiams ir kraujagyslėms judėti limfa.

Taip kvėpuodami, Jūs greitinate "magistralę", daugiau maistingųjų ir būtinų medžiagų. Neįpratusiems - siūlau taip pradėti kvėpuoti lovoje, nes gali lengvai apsvaigti galva. Tai tik rodiklis, kad deguonies banga pasiekė Jūsų smegenis. Po to pastebėsite kaip prašviesėja Jūsų akyse.


Mes meilę išreiškiame žodžiais ir veiksmais, dažnai apkabiname, glostome... O kaip meilę sau Jūs išreiškiate sau? Ar apkabinat? Ar paglostot? Jeigu norime gražios ir sveikos veido odos, mums reikia ją mylėti, lepinti, puoselėti ir.. paglostyti.


Dabar Jūsų eilė išreikšti savo meilę odai: ją paglostyti: švelniai, neskubant, abiem rankom sinchroniškai pagal paveiksle parodytą schemą: nuo viršaus žemyn. Svarbiausia judesius atlikti lėtai ir neskubant. Visi Jūsų judesiai baigiasi raktikaulio duobutėse - Jūs visą informaciją nuo veido nunešate ir išmetate į duobę.

Šaltiniai:


bottom of page