top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Štai, kodėl pas Tave atsiranda spuogai


Sebocitas

Pagrindinė komedonų susidarymo priežastis - tai hiperkeratozė, kuriai esant, sebocitai kaupiasi riebalinėse liaukose.


Hyper - tai per daug, o keratozė - tai būsena, kurią sudaro keratinocitai -suragėjusios (mirusios) epidermio ląstelės, kurios keliauja nuo bazalinio link raginio sluoksnio - nenutrūkstamai.


Dėl susikaupusio suragėjusio ląstelių šiukšlyno odoje atsiranda nesočiųjų riebalų deficitas.


Sebocitų funkcija - gaminti trigliceridus (50 %), kurie yra viena iš odos rūgštinės mantijos sudedamųjų dalių, kuri savo ruožtu užtikrina odos pH 5,5.


Sebocitų gyvenimo trukmė - nuo 14 iki 20 dienų (šis laikas sufleruoja profesionalaus odos valymo procedūros cikliškumą).


Sebocito kelionės metu (nuo bazalinės membranos link riebalinės liaukos) įvyksta natūralus procesas mitozė, po kurios ląstelė tampa sebumu (riebalu).















Holokrininės sekrecijos metu (paveikslas žemiau) sebumas išsiskiria į odos paviršių, mes tai vadiname "odos blizgesiu".


Noriu pastebėti svarbiausia dalyką: holokrininėms liaukoms būdinga tai, kad po sekreto (sebumo) išskyrimo - ląstelės suyra ir neatsinaujina, jos "stovi vietoje", o tai, savo ruožtu, sudaro sąlygas formuotis mikrokomedonams.


Holokrininė sekrecija - ląstelių ardymas

O esant riebios odos tipui, tai puikiausios sąlygos susidaryti komedonams ir aknei. Todėl vengtina:

  • Steroidai;

  • Testosteronas;

  • UV spinduliuotė;

  • Barbituratai (CNS slopintojai);

  • Amfetaminas;

  • Sočiosios riebiosios rūgštys;

  • Chloras, ir kt. naftos perdirbtų produktų;

  • Raudonų ir oranžinių sintetinių pigmentų;

  • Džiovinančių priemonių;


Kodėl būtina nesočiųjų riebalų gamybos kontrolė?

Ogi riebiųjų rūgščių deficitas (trūkumas) odoje iššaukia ceramidų trūkumą, kurie savo ruožtu reguliuoja vandens apykaitą odoje, tai paskatina korneocitų deskvamaciją (atsisluoksniavimą), dėl tos pačios priežasties, lipidai (riebalai) sukimba tarpusavyje (jie bando apsisaugoti nuo transepiderminio vandens netekimo (TEWL)) ir sudaro "kruopytės - kamštukus", kurie liaudyje vadinami - miliumai.

Miliumas - tai įstrigęs sebumas poroje, kuris dažniausiai pašalinams ne kaip kitaip, o mechaniškai - t.y. su adata.

Grįžtant trumpam prie rūgštinės mantijos, na man svarbu užfiksuoti Tavo žinias, gautas šiandien, ceramidai atlieka emulgatoriaus funkciją (tai medžiaga, kuri padeda susidaryti dviejų nesimaišančių tarpusavyje skysčių emulsijai ir ją stabilizuoja), kuris formuoja apsauginę, arba kitaip - rūgštinę mantiją, o ši mums reikalinga, jog nei virusai, nei bakterijos nepakliūtų, neužkrėstų ir nesukeltų uždegiminio proceso, bet kodėl kontrolė?


Atliekant apsauginę funkciją ir neesant pakankamam, profesionaliam ir kruopščiam šio ryšio suardymui - atsiranda odos būklės pablogėjimas, pasireiškiantis hiperkeratoze (straipsnis pradėtas būtent jos paaiškinimu tikslingai, kad "susivestų galai":)), kuri paskatina atvirų ir uždarų komedonų atsiradimą.


Perprantant, kaip susidaro spuogas, kas skatina spuogo susiformavimą, suprasi, kodėl būtinas kruopštus ir profesionalus veido valymas, kuris yra higieninė ir privaloma procedūra, kurios nepasidarysi namų sąlygomis.





Jeigu kilo neaiškumų, ar turi klausimų, mielai Tave kviečiu prisidėti prie skyrelio „Žingeidumas veža !“ plėtros. Klausimą gali užduoti registracijos formoje.


Dėkoju! :)

bottom of page