top of page
Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Tobula oda vasaros metu

Metai iš metų proaktyviai akcentuotajama saulės didesnė žala, negu jos nauda. Jeigu galvoji, kad ir vėl gausi moralkės, tai gali nurimti: TAIP ir bus! Ir tam yra svaraus pagrindo ir priežaščių, susipažink:

Teigiamos saulės vonių savybės:

  • Įvairių dermatitų, dermatozių gydymas;

  • Bakteriocidinis poveikis;

  • Vitamino D sintezė, kuri įvyksta per 15 min. ir VISKAS, daugiau vartytis nuo šono ant šono nebereikia!

Neigiamos saulės vonių savybės:

  • Hiperkeratozės susidarymas - per daug suragėjusių ląstelių ant odos paviršiaus, kurios sąlygoja netolygų odos reljefą, pilkšvą ir nešvytinčią odos išvaizdą;

  • Odos ląstelių pažaida;

  • DNR ląstelių pažaida, kuri perduodama Tavo kitoms kartoms;

  • Odos nudegimas / uždegimas;

  • Odos vėžys;

  • Fotojautrumas ir fotoalergijos.

Dėl pastarųjų veikimo, atsiranda tos odos būklės, kurios labiausiai erzina, sukelia daugiausiai nepasitenkinimo ir pareikalauja daugiausiai laiko bei, kas be ko, investijų jas koreguojant: raginio sluoksnio sustorėjimas (uždegiminiai, cistiniai elementai odoje, aknė...) ir pigmentacijos sutrikimas (detaliau skaityk čia ).


Praktikoje labai dažnai pastebiu, kaip merginos ir moterys puola į kraštutinumus, į skubotus ir neapgalvotus veiksmus, nes saulei pašvietus - į dienos šviesą išlenda viskas tas, kas buvo slepiama po makiažo sluoksniu šaltuoju periodu.

Nuo skubotų ir neapgalvotų sprendimų, pareina aibė nepasitenkinimo, pasipiktinimo ir nusivylimo banga, t.y. po vasaros metu atlikto frakcinio lazerio, stiprių šlifuojančių cheminių pilingų ir t.t.

Todėl NE ! NE ! NE! Visa tai atliekama tik šaltesniu laikotarpiu, kai saulė aukštai skliaute nebesiridinėja. Kodėl?

Nes būk sau atvira (-s) - nesugebėsi laikytis specialisto rekomendacijų, o ir 100 proc. nuo saulės apsaugos nėra: reikia ištiesų vengti maksimaliai saulės: tiek fiziškai, tiek chemiškai plius reikia labai didelio pasiaukojimo ir stiprios valios pastangų, kad pasiektum rezultatą, o pasiektą - išsaugotum!


KOSMETOLOGINĖS MANIPULIACIJOS VASAROS METU


Procedūros, kurios pažeidžia odos vientisumą (frakcinis lazeris, tatoo šalinimas....) - nukeliamos į šaltesnį metų sezoną, o odos puoselėjančios, apsaugančios, drėkinančios procedūros - vasara - geriausias laikas.


Ranką ant širdies padėk ir prisipažink, jog kankiniesi su drėgnos odos stygiumi, jauti diskomfortą ir tempimo jausmą, oda dažniau pleiskanoja, nei švyti ir (nes)... mėgsti pasibūti saulėje - pasideginti, tiesa? Žinai kodėl?


Keratinocitai - tai suragėjusios (mirusios) epidermio ląstelės, kurios keliauja nuo bazalinio link raginio sluoksnio (iš apačios ir į viršų) - nenutrūkstamai.


Korneocitas turi šešiakampio formą, dėl šio ypatumo, glaudžiai susijungia su kitais korneocitais korneodesmosomomis. Taip jie atlieka apsauginę funkciją, tačiau, apsaugą būtina kontroliuoti, tad neesant pakankamam šio ryšio suardymui - atsiranda odos būklės pablogėjimas, pasireiškiantis hiperkeratoze, kuri paskatina atvirų ir uždarų komedonų atsiradimą.

Keratinocitų atsinaujinimas (regeneracija) ir deskvamacija, tai funkcijos, kurios įtakoja odos paviršiaus (to)lygumą. Kai sutrinka korneocitų atsisluoksniavimas, odoje matomas ir jaučiamas"pleiskanojimas", kuris gali būti pašalintas lengvu šveitimu arba gydymu.


Sprendimas: šveitimas

Svarbu ! Renkantis šveitiklį, kuri galima atlikti vasaros metu, turi būti atsižvelgta, jog priemonės molekulė būtų didelė, pH būtų 3,3 ir aukštesnis, šveitiklis negali pasižymėti intensyviu pleiskanojimu ir negali gūti fotosensibilus ir kad oda greitai atsistaytų.

  • Fermentinis, enziminis šveitimas turi daugiau indikacijų, nei kontraindikacijų. Šį produktą galima naudoti visiems odos tipams, netgi ir jautriai odai, raustančiai ar kuperozės ir pažeistai odai.

  • Migdolinės rūgšties šveitiklis aktualus vasaros laikotarpiu, nes pilingo keratolitinis poveikis pagerina odos būklės išvaizdą, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą, "atkemša" poras ir neleidžia susidaryti komedonams.

  • Pieno rūgštis puikiai eksfoliuoja suragėjusias ląsteles ir dirba tik raginiame sluoksnyje, būtent ten, kur mums reikia lygumo ir švytėjimo.

  • Polihidroksi rūgštys atstato pažeistą odą, švelniai, bet efektyviai nušveičia negyvą odą, sumažina odos tekstūrinius netolygumus.

Procedūros atlikimo algoritmas: Prieš atliekant šveitimą, kelias dienas iki procedūros, privalo būti atlikta drėkinanti procedūra ir tą savaitę (iki šveitimo procedūros) naudojama saulės apsauginė priemonė su SPF 30.

Po šveitimo procedūros, praėjus kelioms dienoms - atliekama atstatanti procedūra + naudojama SPF 50 ir tik po dešimties dienų galite rodytis saulėje. Šis algoritmas maksimaliai apsaugos nuo pigmentinių dėmių atsiradimo.


Odos drėkinimas ir raminimas užtikrinamas, naudojant šiuos aktyvius ingredientus:

  • Azulenas - pasižymi regeneruojančiu, raminančiu, priešuždegiminiu, antialerginiu ir dezodoruojančiu poveikiu.

  • Rudadumbliai [Laminaria digitata Extract] pasižymi dideliu biologiniu aktyvumu dėl to, kad yra daugybė makro ir mikroelementų, taip pat organinių junginių: polisacharidų, amino rūgščių, vitaminų A, B, D, E, riebiųjų rūgščių. Dumblių ekstraktas efektyviai drėkina odą, sustiprina natūralias apsaugines funkcijas, aktyvina kraujotaką ir gerina medžiagų apykaitą, lėtina ankstyvo odos senėjimo procesą.

  • Alijošius [Aloe Extract] medžiagų apykaitos ir regeneracijos procesų stimuliatorius. Jis turi minkštinančių, tonizuojančių, priešuždegiminių, antibakterinių ir drėkinančių savybių, malšina patinimus. Suteikia odai elastingumo, ramina ir dezinfekuoja.

  • Hialurono rūgštis;

  • Beta - Gliukanai;

Mišrios - riebios odos savininkai vasaros metu išsigelbėjimą ras naudojant šiuos aktyvius ingredientus:

  • Nuo "juodų taškelių" nosyje - citrinos ekstraktas;

  • Arnika [Arnica montana Extract] - atkemša užsikimšusias poras;

  • Šalavijų ekstraktas [Salvia officinalis] turi valomųjų ir priešuždegiminių savybių, normalizuoja prakaito liaukų veiklą ir apsaugo nuo dirginimo. Veiksminga priemonė nuo spuogų.

  • Alijošius [Aloe Extract]

  • Rudadumbliai [Laminaria digitata Extract]



Kaip žinia, UV spinduliuotės (pagrindinės) yra dvi, kurios skatina fotosenėjimą:

  • UVA (aging) prasiskverbia pro stiklą, pažeidžia dermą, atsiranda DNR ląstelių mutacijos, puola atakuoja laisvieji radikalai.

  • UVB (burning): veikia epidermį, ardo kolageno skaidulas.


Dažnai girdžiu: "Jolita, kaip man įdegti, jeigu turiu naudoti saulės apsaugines priemones?"

Paliksiu tiesiog čia:

SPF (SUN PROTECTION FACTOR) nurodo, kiek laiko galima būti saulėje BE ODOS PARAUDIMO naudojant saulės apsaugą:

  • SPF 4 - 70 proc. UVB blokavimas

  • SPF 15 - 94 proc.

  • SPF 30 - 97 proc.

  • SPF 50 - 98 proc.

  • SPF 70 - 98 proc.

DĖMESIO! Didesnis SPF skaičius nereiškia didesnės apsaugos nuo saulės, o tik ilgesnį apsaugos laiką.

Norėdami sau padėti turime suprasti, kaip svarbu naudoti pakankamai saulės apsaugos priemones. Tai prilygtų maždaug pusei arbatinio šaukštelio arba dviems arbatiniams šaukšteliams ant viso veido, arba kiekį dar galite pasiskaičiuoti užsitepdami kremą per visų 4 pirštų ilgį. Dar vienas svarbus aspektas: daugybė žmonių pamiršta apsauginį kremą nuo saulės naudoja tik kartą dienoje, pamiršdami dar kartą užsitepti - "suaktyvinti" apsaugą, arba to nedaro tikslingai, nes bijo balto veido efekto. Bet baimėms vietos nebėra, šiais laikais yra begalės priemonių: odos atspalvio, prie odos atspalvio prisitaikančių, mineralinių pudrų ir kitų priemonių, kurios atstoja makiažą saulėtą dieną ir tuo pat metu neapkrauna veido ir neužkemša porų.


Slėptis bunkeriuose - nėra butinybės, norint išvengti saulės pažaidos, tiesiog reikia apdairumo ir atsargos. Kaip sau padėti apsisaugoti paprastai iš vidaus, skaityk čia.

Su meile ir rūpesčiu Tavo odai

Literatūra:

bottom of page