top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Ar tikrai šaltasis sezonas - geriausias sprendimas odos atjauninimui/pilingui?

Ilgą laiką buvo diegiama visuomenei, jog šaltasis metų sezonas - geriausias laikas atlikti intensyvius odos šveitimus, pasitelkiant lazerius, skirtingo gylio ir pobūdžio cheminius pilingus ir kt.



Taip kaip yra iš tikrųjų? Norėdama atsakyti šį klausimą, privalau Jus supažindinti (arba priminti) apie gamtoje vyksiančius dėsnius ir jų sąsajas su gamtos vaikais - mumis.


Šalčiausio mėnesio (pajūryje – vasario, kitur – sausio) vidutinė temperatūra žemiau – 3 °C, šilčiausio (pajūryje – rugpjūčio, kitur – liepos) – iki 18 °C. Ne mažiau kaip 4 mėnesius vidutinė temperatūra daugiau kaip 10 °C [nuoroda], tai reiškia, jog ilgą laiką esame veikiami žemo oro drėgmės lygio, o tai atsiliepia mūsų plaukams, nagams ir odai.


Dėl žemos oro temperatūros – mūsų „vandentiekio sistema“ – kapiliarai „nurimsta“ – jie susitraukia į vidų, kad galėtų išlaikyti šilumą vidiniuose organuose, tad išorinis žmogaus organas – oda – lieka šalti ir privalo savarankiškai,ir su Jūsų pagalba, atlaikyti visus temperatūros svyravimus: iš šaltos patalpos į šiltą užėjus – veido skruostai kaip mat paraudonuoja, nes nuo šilumos išsiplečia kapiliarai ir paspartėja bendra kraujotaka; Išėjus į šaltą temperatūrą – kapiliarai, nespėję „pasislėpti“ – sutrūkinėja ir tuomet mes matome plika akimi, it raudonais voratinkliais, nusėtą veido odą. Tokios kapiliarų žvaigždutės vadinamos teleangektazijomis.


Dėl sulėtėjusios kraujotakos, susitraukusių kapiliarų, suprastėja maistingų medžiagų ir deguonies pristatymas į audinius, lėčiau, todėl ir mažiau išsiskiria (iš riebalinių liaukų) – sebumas, kuris pasitarnauja kaip apsauginis odos sluoksnis.

Dėl šios priežasties korneocitai (suragėjusios odos ląstelės) tarpusavyje negeba susikabinti tarpusavyje ir nesusidaro lygi ir nepriekaištinga mantija – kitaip sakant: namas liko be stogo. Vizualiai tai atrodo kaip nesibaigiantis odos pleiskanojimas, liečiant – jaučiamas odos nelygumas ir šiurkštumas. Ir šiame etape daugelis griebiasi konservatyvių sprendimų – nusidirti sau kailį ir susigrąžinti švelnią odą, bet juk mielieji, elgtis tai reikia priešingai. Aš Jums padėsiu!

Šaltėjant orams, odai stingant natūralaus ir savo riebalo – būtina pakeisti odos priežiūros priemones, kad šios būtų „sunkesnės konsistencijos“:

  • Mišriai odai – prausiklio naudojimas sutrumpėja iki 1/2x per savaitę, pakaitomis naudojant putas arba riebiai, mišriai odai skirtą pienelį. Riebiai odai – į odos priežiūros artileriją namuose prijungti valančias ir sebumą sugeriančias kaukes, bei sumuštinio principą: drėkinantis ar kitas, odos problemą, koreguojantis serumas + kremas, pvz. su keramidais. Taip žvarbią dieną gebėsite savo riebią, mišrią odą apsaugoti nuo dehidratacijos ir džiaugtis lygesniu odos paviršiumi.

  • Sausai odai – priemonės tampa dar labiau sunkesnės nei įprastai, bet būtina reguliariai kalendoriuje susidelioti vizitus pas kosmetologą, kad šis profesionaliai pašalintų perteklinį seną sausos odos rūbą.

Kodėl reikia intensyvesnio drėkinimo – maitinimo visiems odos tipams, o ypatingai išbalansuotoms odos būklėms?

Atminkite namą ir stogą: namas Jūsų oda, stogas Jūsų oda, jeigu šis prakiuręs su nutrupėjusiomis čerpėmis stogelis negeba sulaikyti to kas namuose - viduje, tai visa buvusi šiluma/ drėgmė – išgaruoja į atmosferą, todėl šaltesniu periodu: būtina „uždaryti“ odą iš išorės, tada Jums nebereikės patirti perštėjančio ir dilgčiojančio jausmo ant savo odos, o ir makiažas gražiau atrodys 😉


Bet, Jolita, kodėl vis dėlto kosmetologai šaukia akcijomis bei pasiūlymais agituodami, kad šaltasis sezonas – tai pilingų sezonas?

Nes kosmetologui saugu ir ramu dėl Jūsų elgesio už kabineto sienų. T.y. saulės spinduliai netokie aršūs, kaip kad pavasario - vasaros sezonu, todėl, kad ir kaip stengiamasi apsisaugoti nuo UV spindulių, lietuviška vasara trunka tik dvi savaites, todėl visos šaukia „YOLO“ ir tekinos lekia degintis ir džiaugtis saulės spinduliais ir vandens pramogomis, o rezultate, visos investuotos procedūros į skaisčią ir grąžią odą baigiasi ties pirma valanda, kai pamiršta reaplikuoti stiprią saulės apsaugą. Tuomet veido įgauna dar daugiau skirtingų atspalvių, hiperpigmentacija išplinta, na, ir labas, mielas nusivilime... Tada keliaujama į lazerį ir juo tikima it panacėja. Vat taip paprastai ir žmogiškai ir per piniginę, dažnai, skaudžiai. Atminkite, rūgštys (su žemu pH) turi vienintelį pagrindinį tikslą – suardyti tarp suragėjusių ląstelių esantį susikibimą, kad prasiskverbti gilyn ir sukelti audinių pažaidą. Į tai organizmas reaguoja skatindamas gamintis naujas ląsteles, kurios (pagal planą) turėtų išstumti senąsias ir atsistot į jų vietas ir stovėt taip, kaip stovi laisvė, iki kol neateis nauja ląstelių pamaina. Sum sumarum, jeigu jūs pleiskanojimą/ šiurkštumą, sausumą „gydysite“ aršiais pilingais - Jūs savo skaisčią ir lygią odą matysite kaip savo ausis. Norit glotnumo – reiškias reikia „lipinti“, o ne ardyti. (Aš žinau vieną gerą receptuką 😉, okey kelis, kurie atjaunina odą iš pagrindų ir nesukelia anei jokio pleiskanojimo, kreikitės ). Ką tikrai žinau, ir pastebėjau iš praktikos: savę gerbiantis kosmetologas – niekada neatliks pilingo ant odos, kuriai yra pažeistas lipidinis sluoksnis. Niekada!



Ponas RETINOLIS ir jo pasirodymas šveitimo procese


Buvo laikai, kai mieste sutikdavau geltonus veidus (ne ne, nemaskaradas ir su kepenimis, tikriausiai, viskas OK tiems žmonėms buvo) išeinančius iš kosmetologų. Juokingai atrodė. Bet kaip sakoma: no pain – no gain, tai jei nematai, kas tau užtepta – nesupranti, kas turi (su) veikti – žmogiška etiologija, todėl, tikriausiai daugumai gerai pažįstamas geltonasis retinolio pilingas „RETISES CT YELLOW PEEL“ iš Sesdermos.


Jame yra 4% retinolio (apie visa vitamin A giminės medį esu aprašius čia) ir retinolio esterių, kurie yra švelniausi iš visų retinoidų, todėl jie tinkamiausi: jautriai, reaktyviajai odai ir visiems, tiems, kurie nori švelnaus poveikio, kuris nesukels jokio dirginimo bei kiti papildomi aktyvūs ingredientai (niacinamidas, askorb.rūgštis), kurie gražiai sužaidžia sinergijoje, bet tas šalutinis efektas trunkantis porą valandų (6 - 8 val. Išnešioti ant odos) – nekažką pasirinkimas, kai gyvename sparčiame tempe, yra geresnių ir labiau orientuotų į odos atjauninimą, juk kosmetologija žengia žingsnius labai sparčius pirmyn.


Retinoidai yra karališkoji odos priežiūros priemonių šeima, o tretinoinas yra it karalius, vienintelis FDA patvirtintas ingredientas, skirtas fotosenėjimo požymiams gydyti. Retinolis yra kaip anūkas, jis turi būti paverstas (per du skilimo etapus) odoje, kad virstų retinoine rūgštimi. Konversija reiškia, kad retinolis yra mažiau veiksmingas, bet mažiau žiaurus odai.


Retinal yra tarpinis etapas tarp retinoinės rūgšties ir retinolio, o tai reiškia, kad jai reikia tik vieno konversijos etapo, kad ji taptų aktyvi odoje. Jei vadovausimės savo karališkosios šeimos analogija, Retinalas yra princas Charlesas, esantis tiesiai šalia sosto.


Registruokitės į odos būklės procedūrą, paaukokite pusantros valandos ir Jums bus parinkta tikslinga šveitimo procedūra pagal Jūsų odos tipą ir būklę ➡ registruotis.



bottom of page