top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Oda žino, ką valgai – PIENAS

(1 dalis)

Plačiai paplitusi klaidinga nuomonė, jog spuogai, bėrimai, inkštirai paauglystėje normalus reiškinys ir taip turi būti, reikia tik išlaukti.. ir pan., ir bla bla bla...

Nesutinku nė per kur!

Ko laukti?

Kol riebalinės liaukos kimšis vis labiau senomis ląstelėmis, poros tūris (talpa senoms ląstelėms) dar labiau plėsis ir didės? Užsikimš, užsidarys savyje bakteriją ir bujos dirvožemis augindamas spuogus, uždegimus sąlygojančius randus ir netolygią odos tekstūrą?

Ne!

Nebe raketų mokslas – spuogų atsiradimas sąlygojamas: riebalinių liaukų hiper (didelio) aktyvumo ir hiperkeratozės (apie tai detaliau paskaityti galite čia) bei bakterijos Propionbacterium acnes dauginimosi.

Riebalinių liaukų perteklinė gamyba gali būti susijusi su, pirmiausiai, hormonais, augimo faktoriais ir … mityba.


Mokslininkų nustatyta, jog kasdienis pieno vartojimas stiprus riebalinių liaukų stimuliantas, dėl kurio atsiranda uždegiminiai procesai pačiame organizme, nenuostabu, jog tai matome veide, bei padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu. Nu čia dabar, pasakysit, kas per nesąmonė. Tuoj pat paaiškinsiu, pradedam, kaip visad, nuo kito galo.


Pienas – tai ypatingas maisto produktas, kuris turi biologinę misiją:
sudėtyje yra aktyvių veikliųjų medžiagų, kurios skatina žmogaus ir žinduolių gyvybinius procesus – augimą.

Nežiūrint, to kad pienas puikus aminorūgščių šaltinis, visgi suaugusiems, kurie jau nebe kūdykiai ir augti jiems nebereikia – vartoti pieną neberekomenduojama. Šis aminorūgščių paketas stimuliuoja ląstelių augimo hormoną.

Kodėl suaugę turi spuogų?


Nuo paauglytstė likęs vyriškų hormonų kiekis lieka nepakitęs, o vat kraujyje esantis insulino augimo faktorius (IGF – 1) visdar darbuojasi aukštame aktyvumo lygyje.

Šis stimuliantas nukreiptas ir į riebalinių liaukų stimuliavimą bei Propionbacterium acnes bakterijos dauginimasį.


Atminkite, organizmas neturi atskiros vienos kūno dalies, organo autinominės respublikos, viskas vyksta bendrai, tad jeigu Jūs stimuliuojate augimo faktorių, reiškias Jūs stimuliuojate VISŲ ORGANIZME ESANČIŲ LĄSTELIŲ VEIKLĄ, net ir blogųjų – kancerogeninių (vėžį sukeliančių).


Didesnė ląstelių produkcija lygiai taip pat skatina priešlaikinį senėjimą, riebalinio audinio didėjimą, nes Jus per jėgą sukate greičio svirties ratą.


Susimąstykite ką vartojate, ką naudojate ir į tai žiūrėkite iš viso organizmo perpektyvos, o ne iš vienos dalies, pvz. :






Norite ilgų, sveikų, žvilgančių plaukų bei

stiprių plaukų, vartojate vitamininus, stimuliantus ir pan.

Jūsų nuostabai, bikini zona, pažastų zona kaip niekad bus patenkintos Jūsų stimuliacija: plaukeliai po depiliacijos ataugs greičiau ir plaukelis bus stipresnis. Rezultas pasiektas, bet, greičiausiai, ne ten kur norėjote 😁


Reziumuoju:

vyriškų hormonų, progesterono kiekis ir aukštas insulino augimo faktoriaus (IGF – 1) lygis, esatis piene – skatina uždegiminių odos procesų (įvairaus skausmingumo ir gilumo spuogų) atsiradimą ir vystimasį.

Beje, jei dar sunku patikėti, tai dabar savo fantazijoje įsivaizduokite karvę ir veršiuką. Dabar Jūs suprantate, jog per pieną persiduoda svarbiausia gyvybinė informacija užkoduota RNR, kuri parsipina DNR grandinėje.

Baltymas – organizmo ląstelių statybinis vienetas, o kalcis – tai dantims, kaulams ir t.t.


Dėl šių, statybiškų, savybių, kultūristai, augindami raumenų masę vartoja kazeiną, nes šis padeda greičiau atsikratyti riebalinio sluoksnio, bet augindami raumenų masę – užsiaugina ir spuogus! Netikite? Kai vyks kultūrizmo čempionatai, prieikite iš arčiau ir pažiūrėkite į jų veido, nugaros, rankų odą.

Jeigu gūščiojate pečiais ir nežinote, ką dabar daryti su pienu, esančiu šaldytuve, tai aš galiu Jums pasakyti tik tiek: Jūsų teisė rinktis !

Augančiam organizmui (vaikui) rekomenduojama išgerti 200 – 500 ml. Pieno per parą.


Jeigu esate vienas iš tų suaugusiųjų, kurie negali be pieno, mano rekomendacija Jums:

migdolų, ryžių, kokosų, avižų pienas – Jūsų saugiausias ir geriasias pasirinkimas.

Pieno produktai

Tyrimas nustatė, kad jogurto vartojimas nebuvo susijęs su spuogų atsiradimu, nes fermentacijos metu probiotinės bakterijos, dar vadinamos „gerosios bakterijos“ (ypač Lactobacilli) neutralizuoja insulino augimo hormoną IGF-1 ir sumažina IGF-1 kiekį rūgpienyje net keturis kartus lyginant su liesu pienu.

Taip pat noriu pastebėti, jog fermentuotas pienas savyje turi laktoferino - sudėtinis baltymas glikoproteinas, esantis seilėse, motinos piene, bet jo nėra karvės piene, o tai reiškia, kad laktoferinas yra įgimtos imuninės sistemos baltymas, jo funkcija: baktericidinis ir fungicidinis veikimas. Tokioms patogeninėms bakterijoms Salmonella ir grybeliams Candida albicans laktoferinas - pražutingas ginklas: šis stabdo jų augimą bei dauginimąsi.



Šaltiniai:

· Milk Consumption and Acne—Is There a Link?: https://jandonline.org/article/S0002-8223(09)01867-7/fulltext

· Acne and milk, the diet myth, and beyond: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(04)02500-9/abstract

· High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study: https://link.springer.com/article/10.1186/1471-5945-12-13

· The Effects of Dairy Processes and Storage on Insulin-Like Growth Factor-I (IGF-I) Content in Milk and in Model IGF-I–Fortified Dairy Products: https://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(06)72104-X/fulltext

Visos teisės saugomos 2024 ©.  Odos Ministerija 

bottom of page