top of page
  • Writer's pictureEstetinės medicinos specialistė Jolita Sičiūnaitė

Riebi oda NELYGU problematiškai odai

Praktikoje dažnai užgirstu apmaudą ir negatyvą: "negaliu pakęsti savo riebios odos", "kaip gerai, kas neturi riebios odos", "kaip aš pavydžiu sausaodėms" ir pan. Ar žinai, kas vyksta jų (taip kalbančių ir manančių) odoje?

Inkštirai ("juodi taškeliai"), miliumai ("balti taškeliai"), spuogai (papulės, pustulės, cistos) ir kt.











Užbėgdama savo kalbai "už akių", pasakysiu, jog taip išsireikšdami - atliekate meškos paslaugą ;) ir štai kodėl:

Riebi oda - tai odos tipas. Tai yra tai, kas užkoduota Tavo DNR.


Charakteristika:

  • Blizgantis paviršius;

  • Stora oda;

  • Poros išsiplėtusios;

  • Odos ph - šarminis (iki 7.5).

Mes visi daugiau mažiau esame socialios būtybės, norime būti invididualūs ir priimami tokie, kokie esame, nors, galbūt, neatitinkame visuomenėje primestų normų ir mes pykstame, kai mus ramina, "gesina", mėgina "pasodinti į vietą", tuo pat metu diktuodami sąlygas, kaip, anot kažko, turėtume elgtis, kalbėti ar net mąstyti.


Ar ne tiesa? TIESA.

Norime būti tokie, kokie norime, kokie esame ir tai yra - NUOSTABU! Lygiai tokiu pačiu principu vadovaujasi ir mūsų oda.

Privalome ją priimti tokią, kokia ji yra pagal savo konstituciją ir nereikia jos "auklėti" džiovinančiomis, traumuojančiomis ir kt. priemonėmis, kurios ją supykdo, ir ji, it paauglė, krečia mums kurjozus.

Dėl egzogeninių (išorinių) veiksnių, pvz., netaisyklingai parinktos arba agresyvios kosmetikos, riebi oda nualinama.

Intensyviai/ agresyviai/ netaisyklingai eksfoliuojant (šveičiant) riebią odą - ši, kaip atsaką, veikia kompensuojamai - gamina dar daugiau riebalų. Didesnis riebalų išsiskyrimas sąlygoja raginio sluoksnio storėjimą. Per didelis negyvų ląstelių sluoksnis prastai atsisloksniuoja, susimaišo su riebalais ir užkemša poras. Užsikimšusios poros - puikios sąlygos vystytis bakterijoms ir štai rezultatas, kurį puoli spausti / ar kaip kitaip pašalinti.

Hormonų svyravimai - dažnai girdimas prastos nuotaikos apibūdinimas, išreiškinatis pa(si)teisinimą už savo elgesį ir mintis. Bet kvaila ir naivu būtų manyti, jog pas asmenį, kuris nekenčia savo riebios odos - oda nekels rūpesčių. Štai čia toji - meškos paslauga ;).


Endogeniniai (vidiniai) veiksniai daro, kone, didžiausia įtaką mūsų išvaizdai (neminėsiu paveldimumo faktoriaus).


Hormonai. Androgenai (lytiniai hormonai), kortizolis (streso hormonas) skatina riebalinių liaukų veiklą, riebalo išsiskyrimą, o šis, negalintis pasišalinti, lieka latakėlyje ir užkemša porą. Atsiradus puikioms sąlygoms veistis bakterijai - žiūrėk ir prasidėjo uždegimas.


Maistas. Tai energija, tai kuras. Savaime jis nėra žalingas, atvirkščiai !!! Tačiau būtinas dėmesys ir saikingumas.

Maistas - saldus, aštrus, sūrus; Alkoholis - gali išprovokuoti riebalinių liaukų veiklą, riebalo išsiskyrimą, o šis, negalintis pasišalinti, lieka latakėliuose ir užkemša poras, prasideda intensyvesnis bėrimas. Atsiradus puikioms sąlygoms veistis bakterijai [lot. propionibacterium acnes] - žiūrėk, prasidėjo ir pats uždegimas.

Priimk odą tokią - kokia ji ir yra. Gerbk ją ir tausok. Ji tau padėkos už tai!!!!

Siekiant, kad riebi oda netaptų problematiška tau reikia:

  • Išvalyti odą ir palaikyti ją švarią, kad būtų išsaugoma bakterinė pusiausvyra - VISADA.

  • Subalansuoti riebalo gamybą - išsiskyrimą.

  • Tausoti ir stiprinti odos apsaugines funkcijas.

  • Nuraminti odą, sutraukti poras, pašalinti blizgesį ir užtikrinti drėgmės kiekį odoje.


Priežiūros veiksmai, kuriais privalu naudotis:

  • Nenaudok agresyvių/ abrazyvių / stipriai dezinfekuojančių priemonių.

  • Nenaikink spuogų savavališkai - liks randai ir dėmės. Patikėk šį rūpestį specialistui.

Priemonės:

  • Prausiklis: tausojantis - rūgštinis.

  • Serumas: pagal odos poreikį: drėgmei, elastingumui, skaistumui ir t.t.

  • Kremas: lengvos konsistencijos, kuris sudėtyje turi: priešuždegiminių, antiseptinių, šveičiamųjų, drėkinamųjų, reguliuojančių riebalo išsikyrimą ingredientų.

  • Kaukė: 1-2 x sav. Absorbuojanti, tačiau nedžiovinanti, kuri savo sudėtyje turi ingredientų, atsakingų už drėgmės palaikymą.


REKOMENDACIJOS

Švelnus odą eksfolijuojantis valiklis, kuris padeda puikiai nuvalyti makiažą ir odos nešvarumus. Sudėtyje esančios aktyvios šveičiamąjį poveikį turinčios medžiagos padeda pašalinti suragėjusias negyvas odos ląsteles.


Veikliosios medžiagos: Laktobioninė rūgštis, Vitaminas B5, Šlapalas, Papaino enzimai





Mes turime kuo didžiuotis!

Lietuviška, sava, efektyvi ir saugi priemonė riebiai/ probleminei odai su skirtingų rūgščių kombinacija kasdieniniam odos valymui.


Veikliosios medžiagos: 5% Glikolio rūgštis, 1,5% Salicilo rūgštis, Gliukonolaktonas


Labai lengvas, komforto jausmą suteikiantis kremas mišriai odai, kuriai pasireiškia tempimo jausmas, šerpetojimas.

Kremas tvirtina ir stangrina odą, neriebus ir nekomedoniškas. Puikiai tinkamas kaip makiažo pagrindas.

Veikliosios medžiagos: Hidrolizuotas elastinas, Glicerinas, Hialurono rūgštis, Skvalenas, Plancentiniai enzimai, Rėžiuko ekstraktas, vit. A ir E.




Nekomedogeninis, valomasis, neriebus drėkinamasis kremas, specialiai sukurtas riebiai ir spuoguotai odai. Apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų, kontroliuodamas riebalų gamybą. Puikus matiškumą suteikiantis makiažo pagrindas.


Veikliosios medžiagos: Pantenolis, Vitaminas A, Vitaminas E, Šalavijo ekstraktas, Čiobrelio ekstraktas, Rozmarino ekstraktas, Cinkas.


Šios kaukės nesupainiosit su niekuo kitu ir dėl kvapo, ir dėl pajūčio. Ši kaukė reguliuoja riebalų išsiskyrimą, skatina spuogų gijimą, valo ir sutraukia poras, skaistina, stangrina ir atgaivina veido spalvą. Puiki valomoji kaukė seborėjos pažeistai odai.


Veikliosios medžiagos: Mielių ekstraktas, Pieno rūgštis, Agurkų ir Hamamelio ekstraktai.






Valomoji, poras susitraukianti kaukė riebiai/ probleminei odai. Skatina odos reljefo išlyginimą, išdžiovina uždegiminius elementus, sugeria išsiskyrusių riebalų perteklių. Efektyvi priemonė esant Demodex veido erkutei.


Veikliosios medžiagos: Kaolinas, Koloidinė siera, Alantoinas, Ramunėlių ekstarktas, Kalaminas.

bottom of page